Gasztro

Egy időtlen kedvenc

A pizza több ezer éve örvendezteti meg a tésztafélék kedvelőit. Már a Római Birodalomban is ettek pizzát, bár akkor még paradicsomszósz helyett olivaolajat, olykor mézet kentek rá, és erre helyezték a feltéteket.

Ki ne szeretné a pizzát? Hiszen végtelen variációs lehetőség rejlik benne, mégis egyszerű és finom. Ráadásul könnyen élvezhetjük otthon is, hiszen a minőségi alapanyagokból készült Dr. Oetker Ristorante gyorsfagyasztott pizzák negyedóra alatt elkészíthetőek.

A pizza ma már világszerte ismert kedvenc, de nem volt ez mindig így! Sokáig csak az itáliai félszigeten ismerték, igaz, ott már nagyon régóta. Ókori írásos emlékekben is megemlítik, például Vergilius Aeneisében és Cato egyik művében. Azért ne gondoljunk a pizza mai formájára, hiszen a paradicsom vagy a mozzarella akkoriban teljesen ismeretlen volt az európaiak számára. Sőt, miután a paradicsomot a felfedezőhajók magukkal hozták Amerikából, évszázadokig azt gondolták, hogy fogyasztásra alkalmatlan. A „modern” olasz pizza azonban szinte elképzelhetetlen nélküle!

A 18. században, Nápolyban kezdték el először a paradicsomot alapként használni a lapos tésztára. A város komoly hírnevet szerzett magának az újítással, de csak a szegény negyedekben, utcai standoknál árulták. Állítólag több nemesember is álruhába bújt, hogy ehessen a finomságból. További érdekesség, hogy a világ egyik legnépszerűbb pizzája, a Margherita pizza I. Umberto király felesége után kapta a nevét, és az akkoriban éledező olasz identitást jelképzete. Az első igazi pizzasütöde egyik szakácsa találta ki, és a színeivel fejezte ki a nemzeti összetartozást: a piros paradicsom, a fehér mozzarella sajt és a zöld bazsalikom – akárcsak az olasz zászlóban!

Egy időtlen kedvenc

 

Később a pizza egyre elterjedtebb lett, a 20. század elején már Amerikában is megjelentek az első pizzériák – az olasz bevándorlók hozták magukkal kedvenc ételüket. A pizza igazi világkörüli hódító útjára az ötvenes években indult, és ma már akár otthonunkban is könnyen elkészíthetjük. Csak kiveszünk a mélyhűtőből egy Ristorante pizzát, és máris olyan lesz az élmény, mint egy olasz pizzériában!

Néha pedig nem árt teljesebbé tenni az élményt egy kis romantikával! Fotózz le egy romantikus pillanatot, töltsd fel a www.ristorante.hu weboldalon, és nyerj egy utazást Olaszországba! Ezen kívül, ha hetente a száz leggyorsabb beküldő között vagy, egy exkluzív Ristorante pizzás tányért vagy egy pizzavágót biztosan nyersz.

 

A Ristorante pizzákkal minden kép Rómába vezet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top