Gasztro

Lajos Mari: Normandiai almás palacsinta

Palacsintából sosem elég! Vélhetően sokan úgy vagyunk vele, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Lehet szögletes, kerek, lyukas vagy épp mogyorós, mindenképpen imádjuk. A nagy palacsintarepertoárból nézzünk most egy almás ínyencséget!

A palacsintához:

  • 150 g finomliszt
  • ½ tasak vaníliás pudingpor (20 g)
  • 2,5 dl tej, 4 tojás
  • 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só

Továbbá:

  • 1 ek. gyalult mandula
  • 4 közepes, savanykás alma
  • 4 kk. vaj/margarin
  • fahéjas porcukor a szóráshoz
  • 4 citromfű/menta bóbita

Lajos Mari: Normandiai almás palacsintaA lisztet, a pudingport, a tejben elhabart tojásokat, a reszelt citromhéjat és a sót csomómentesre keverjük. Lefedjük, fél óráig pihentetjük.

A mandulát serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül világosra pirítjuk, és tányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiemeljük, ½ cm vékonyan felkarikázzuk.

1 kk. margarint palacsintasütőben felforrósítunk. Beleöntjük a massza ¼-ét, körbefogatjuk-csorgatjuk úgy, hogy teljesen kitöltse a serpenyő alját, aztán belenyomkodunk 4-5 almakarikát, és mérsékelt tűzön 3 percig sütjük.

Rászorítunk a serpenyőre egy nagyobb fedőt, határozott mozdulattal ráfordítjuk a palacsintát, majd visszacsúsztatjuk a serpenyőbe (így a sületlen oldala kerül alulra), és további 2 percig sütjük. Tányérra csúsztatjuk, melegen tartjuk. A maradék hozzávalókból további 3 palacsintát sütünk.

Végül meghintjük a gyalult mandulával és ízlés szerint fahéjas porcukorral (a tésztában nincs cukor!). Citromfű/menta bóbitával díszítjük, frissen tálaljuk. Felforrósított dzsemet is kínálhatunk hozzá.

Elkészítési idő: 50 perc

1 adag: 336 kcal/1415 kJ

Lajos Mari: Palacsinta alaprecept„Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát. Ki édes, ki sós töltelékkel, összehajtva, feltekerve, batyunak formázva, rakottasként, metéltre vágva, vagy tortaszerűen egymásra csúsztatva – falatka, előétel, levesbetét, köret, egytálétel, desszert vagy fenséges torta formájában. A variációk száma szinte végtelen, mindenkit arra buzdítanék, hogy kísérletezzen, alkosson új változatokat, saját specialitásokat” (Lajos Mari).
A könyvet meg is rendelheted a Polc.hu-n! Katt ide!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top