Ami nem is csoda, hiszen a befőzés korántsem olyan bonyolult, s ezeket az önkezűleg eltett gyümölcsöket nyugodt szívvel kínálhatjuk a családunknak, adhatjuk a gyerekeinknek.
A befőzés menete:
- Alaposan kitakarítom a konyhát.
- A befőzésre szánt üvegeket alaposan kimosom.
- A hibátlan gyümölcsöt tisztességesen megmosom.
- Megfőzöm a gyümölcsökhöz a szirupot (1 liter vízhez 60 dkg cukrot számolok, ezt összeforralom).
- A gyümölcsöket az üvegbe teszem.
- Egy nagy, lekvárfőzéshez használatos lábas aljába gyűrt újságpapírt helyezek.
- A gyümölcsökkel teli edényeket az üveg ¾-éig újságpapírba tekerem, s így állítom bele a lábasba.
- Az üvegekkel teli lábast óvatosan felöntöm vízzel, úgy, hogy a víz ne érjen túl az újságpapíron (és semmiképp ne érje el az üveg száját!).
- A gyümölcsökre ráöntöm a forró szirupot, majd az edények tetejére egy vizes konyharuhát terítek.
- Amikor felforr a víz, akkor úgy állítom be a lángot, hogy folyamatos forrásban maradjon, de ne lobogjon túlságosan, és így főzöm az üvegek tartalmát bő negyedórán át.
- Végezetül lezárom a lángot, az edényeket meg – a teljes kihűlésig – a lábasban hagyom.
- A kihűlt edényeket celofánnal lezárom, és hűvös, árnyas helyre teszem.
Az idénygyümölcsök szinte bármelyikéből készíthető befőtt. Általában szilvából, meggyből, barackból, körtéből szokták készíteni.
A szirup fűszerezésével, alkohollal történő keverésével vagy helyettesítésével különféle ízesítésű befőtteket készíthetünk.
A gyümölcsökhöz való szirupokat fűszerezhetjük szegfűszeggel, fahéjjal vagy vaníliával, de merészebb kompozíciók esetén használhatunk egy kevés mustármagot, mézet, zöld fűszereket, ecetet, illetve karamellizálhatjuk a cukrot a szirupba kerülés előtt.
Őszibarackbefőtt |
- 5 kg őszibarack
- 4 liter víz
- 2 kg cukor
A barackokat megfelezem és meghámozom. Üvegekbe rendezem a gyümölcsöket, majd a felfőzött sziruppal leöntöm őket, és a fent leírt módon dunsztolom.
Málna rumban eltéve |
- 2 kg málna
- 1 kg cukor
- rum
Az üvegekbe rétegesen teszem a málnát és a cukrot. Amikor már tele van az üveg, rummal felöntöm, végezetül fél óráig dunsztolom.
Fahéjas körte |
- 4 kg vilmoskörte
- 3 liter víz
- 1 ½ kg cukor
- 2 darabka fahéj
A körtéket megfelezem, magházukat kiszedem, üvegbe teszem. A szirupot a fahéjjal felfőzöm, majd felöntöm vele az üvegeket, és legalább húsz percig dunsztolom.