Hozzávalók 10 darabhoz:
- 1 csomag mirelit vajas tészta
- 6 dl tej
- 1 vaníliarúd
- 4 tojás
- 2 tasak (9 dkg) vaníliás pudingpor
- 18 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál liszt (plusz a deszka lisztezéséhez)
- porcukor a meghintéséhez
sütőpapír
Előkészítés:
A mirelit vajastésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, majd lisztezett deszkán 2 darab 1 mm vékony lapot nyújtunk belőle, mely kissé legyen nagyobb annál a formánál, amelybe később a krémest töltjük, mert a vajastészta összeugrik sütés közben.
A tésztalapot sütőpapírral fedett tepsire borítjuk, sütés előtt 20 percig pihentetjük, majd 200 C fokos sütőben aranybarnára sütjük körülbelül 12-15 perc alatt.
Ha kihűltek a lapok, az egyiket egy magas falú tepsi vagy más szögletes forma aljára rakjuk, a másikat pedig 4X4 cm-es négyzetekre vágjuk egy fűrészfogú késsel, ezek lesznek majd a tetején.
Elkészítés:
- Négy deci tejet 1 rúd vanília kikapart belsejével felforralunk. A tojások sárgáját a pudingporral, a liszttel, 9 dkg cukorral és a maradék tejjel simára keverjük, a felforralt tejhez adjuk, majd sűrű krémmé főzzük.
- A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, és a forró krémhez óvatosan hozzákeverjük.
- A kész krémet a tésztalappal bélelt formába töltjük.A felvágott lapokat a tetejére helyezzük. Hűtőben 2-3 órát hűtjük, majd felvágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp: készíthetjük csak pudingporral, és vanília helyett használhatunk vaníliás cukrot, de a vaníliarúdtól lesz az igazi (ez egyébként már az összes nagyobb szupermarketben beszerezhető). |
Elkészítési idő: 30 perc 299 kcal /db