Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 10 dkg vaj
- 17 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 rúd vanília belseje
- 3 tojás
- vaj és cukor a forma kikenéséhez és szórásához
A cseresznyeraguhoz:
- 40 dkg magozott cseresznye
- 5 dkg cukor
- 1,5 dl forró víz
- 1 citrom leve
- 1 evőkanál keményítő
Elkészítés:
A szuflé elkészítéséhez a vajat felhevítjük egy lábasban, beleszórjuk a lisztet, 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a 3 dkg cukorral ízesített tejjel, és hozzákeverjük a vaníliarúd belsejét. Ha langyosra hűlt, hozzákeverjük a 3 tojássárgáját.
A 3 tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába forgatjuk. A vajjal kikent, cukorral kiszórt formákat háromnegyedig töltjük, majd tepsibe állítjuk őket, melybe 1 cm magasságig vizet öntünk. 180 C fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük a szuflékat.
Akkor jó, ha kiemelkedik a formából és a közepe is átsült.
A cseresznyeraguhoz a cukrot karamellizáljuk, ráöntjük a forró vizet és a citromlevet, majd addig főzzük, míg a karamell teljesen feloldódik. A magozott cseresznyéket is hozzáadjuk, néhány percig együtt főzzük. A keményítőt egy pici hideg vízzel elkeverve a raguhoz adjuk, mellyel besűrítjük, majd a kész ragut lehűtjük.
Tipp: A vaníliás szufléba is tehetünk néhány szem cseresznyét sütés előtt, a ragunkat pedig egy kis cseresznyepálinkával tehetjük izgalmasabbá. |
Elkészítési idő: kb. 1 óra