nlc.hu
Gasztro
3 egyszerű és könnyű nyári recept

3 egyszerű és könnyű nyári recept

Ebben a fülledt nyári melegben nem is vágyik az ember másra, mint valami könnyű ebédre vagy vacsorára. Egy-két apró trükkel beújíthatunk a hideg levesek frontján, ízesebbé tehetjük a pizzatésztát, s készíthetünk egy olyan desszertet, amely hidegen is tökéletes. Sőt!

 

Kaporleves

A nyári szezon slágerei, a hideg gyümölcslevek mellett azért akad néhány üdítően friss, kevés munkát igénylő és nagyon kellemesen hűsítő sós leves.

  • 1 ek. vaj
  • 3 csomag friss kapor
  • ¾ liter húsleves
  • 250 g tejföl
  • 2 ek. teljes tönköly-fehérliszt
  • cseppnyi almaecet

A lábasban, a megolvasztott vajon megfuttatom a durvára vágott kaprot, majd a húslevessel felöntöm. A tejfölből és a lisztből habarást készítek, és a leveshez adom. Picit sózom, egy leheletnyi ecettel savanyítom.

Pirított zsemlekockával tálalom.

Mascarponés pizza sonkával


A pizzának, mondhatni, nincs is szezonja. Persze ez azért félig igaz, mert ugyan nem téli vagy nyári étel, de a feltétet a piaci kínálat is meghatározhatja. A bátrabbak nemcsak egy kis ruccolát, hanem „halványra” szelt cukkinit, újkrumplit, paradicsomot is tehetnek rá, és feldobhatják valamilyen friss fűszernövénnyel.

  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 dl meleg víz
  • 1-2 ek. olívaolaj
  • 2 csipet só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg mascarpone

Szósz:

  • paradicsompüré
  • 1 kk. bazsalikom
  • 1 szál friss rozmaring összetörve
  • csipetnyi só
  • kevés cukor

Feltét:

  • 5-6 szelet sonka, lehetőleg pármai
  • 1 szűk maréknyi ruccola
  • 1 darabka füstölt scamorza
  • 1 közepes édes hagyma

Az élesztőt felfuttatom, majd alaposan összedolgozom a tészta többi hozzávalójával, és egy rövid ideig hagyom kelni.

A tésztából lehet egy vastag vagy két vékony korongot csinálni. Aki két pizzára feni a fogát, az duplázza meg a fent leírt feltétet. A paradicsompüré kapcsán meg direkt nem írtam mennyiségeket, ez az a dolog, amelyet bizony kóstolgatni kell, egyéni, hogy kinek milyen arányok válnak be.

A kinyújtott, sütőpapíros tepsire helyezett, alaposan megkent és enyhén megpakolt pizzákat a kellemesen surrogó 190 fokos sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik a tetején a sajt.

Kapros túrós

Méltatlanul elfeledett, igazi házi sütemény. Friss kaporral a legfinomabb.

Tészta:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 3 dkg cukor
  • csipet só

A tésztát összegyúrom, majd tepsi méretűre nyújtom. Belefektetem a tepsibe, villával megszurkálom, és 175 fokon félig megsütöm.

Töltelék:

  • 50 dkg krémtúró
  • 1 csokornyi kapor
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 8 dkg cukor
  • 3 egész tojás
  • csipet só

A túrót összekeverem a tojássárgákkal, a cukorral, a sóval és a finomra vágott kaporral. A fehérjéket kemény habbá verem, majd a túrós masszához keverem.

A félig sült tésztalapra rásimítom a túrós krémet, és visszatolom a sütőbe. 195 fokon sütöm, amíg finoman meg nem barnul a teteje.

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top