Ha fagylaltospultot nem is tolhatunk be a konyhába, de a most már viszonylag könnyen és olcsón beszerezhető fagyigépek még inkább ösztönözhetnek minket arra, hogy vad kísérletezésbe kezdjünk. De gép nélkül is készíthetünk fagylaltot egy kézimixer segítségével.
Alaprecept: a vaníliafagylalt |
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
- 3 dl tejszín
- 1 rúd vanília
- csipet só
Elkészítés:
A keverőtálban a tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a tejet, sózom. Félbevágom a rúdnyi vaníliát, és a belét óvatosan belekaparom a krémbe. A tűzhelyen egy lábosban vizet forralok, erre állítom a fém keverőtálat, majd habverővel folyamatosan keverem a krémet, amíg be nem sűrűsödik.
A sűrű krémet hagyom rendesen kihűlni, majd hozzákeverem a felvert tejszínt, végezetül hozzáadom a felvert tojásfehérjét, óvatosan, hogy össze ne törjem.
Ezután egy méretes dobozba zárom a krémet, és a mélyhűtőbe rejtem néhány órára. Időnként kikapom, és mixerrel átkeverem.
Ha fagylaltgéppel készítjük a fagylaltot, akkor sokkal selymesebb, homogénebb lesz a krém, de azért a gép előtt is készítettek otthon fagylaltot.
A bátrabbak elkezdhetik cserélgetni benne a vaníliát más fűszerre, fűszerekre. Adható hozzá gyümölcsvelő, friss lekvár, olvasztott csokoládé, pirított tört mogyoró, esetleg egy kevés pisztácia.
Szedres-mascarponés fagylalt |
Nem nevezném fogyókúrás fogásnak, viszont kezdő konyhatündérek is megbirkózhatnak vele.
- 30 dkg szeder
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl 30%-os habtejszín
- 1,5 citrom leve
- 10 dkg porcukor
A szedret leturmixolom, majd egy szitán átpasszírozom. Felverem a tejszínhabot. A szederpépet kikeverem a porcukorral és a mascarponéval, hozzáadom a tejszínhabot, s végezetül rácsavarom a citrom levét. Ezen a ponton vagy fagylaltgépre „kapok”, vagy dobozolom a krémet, mélyhűtőbe teszem, és úgy félóránként kézimixerrel átkeverem, amíg lehet.
Csokoládésörbet |
- 0,5 l víz
- 20 dkg cukor
- 8 dkg holland kakaópor
- csipetnyi só
- 1 táblányi 60%-os étcsokoládé apróra vágva (10 dkg)
- ½ rúd vanília
Egy fazékban felfőzöm a cukrot a vízzel. Ebbe a szirupba teszem a kakaóport, valamint a vanília kikapart belsejét.
Néhány perc múlva, amikor már teljesen homogén elegyet kapok, akkor hozzáadom az étcsokoládét, s gyakori kevergetés mellett hagyom kihűlni. Ezek után vagy dobozba és hűtőbe, vagy a fagylaltgépbe teszem az egészet.
Aki kicsit csavarni szeretne rajta, az használjon hozzá csilis vagy narancsos ízesítésű étcsokoládét.