Gasztro

Három, otthon is könnyen elkészíthető fagylalt

A fagylaltkészítés művészet. Gondoljunk csak az olaszokra, azokra a gusztusosan kínált, ízgazdag csodákra, amelyekből hatalmas hullámot hasítanak a lapátokkal, és művészien rácsavarintják a tölcsérre.

Ha fagylaltospultot nem is tolhatunk be a konyhába, de a most már viszonylag könnyen és olcsón beszerezhető fagyigépek még inkább ösztönözhetnek minket arra, hogy vad kísérletezésbe kezdjünk. De gép nélkül is készíthetünk fagylaltot egy kézimixer segítségével.

Alaprecept: a vaníliafagylalt

 

  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 1 rúd vanília
  • csipet só

Elkészítés:

A keverőtálban a tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a tejet, sózom. Félbevágom a rúdnyi vaníliát, és a belét óvatosan belekaparom a krémbe. A tűzhelyen egy lábosban vizet forralok, erre állítom a fém keverőtálat, majd habverővel folyamatosan keverem a krémet, amíg be nem sűrűsödik.

A sűrű krémet hagyom rendesen kihűlni, majd hozzákeverem a felvert tejszínt, végezetül hozzáadom a felvert tojásfehérjét, óvatosan, hogy össze ne törjem.

Ezután egy méretes dobozba zárom a krémet, és a mélyhűtőbe rejtem néhány órára. Időnként kikapom, és mixerrel átkeverem.

Ha fagylaltgéppel készítjük a fagylaltot, akkor sokkal selymesebb, homogénebb lesz a krém, de azért a gép előtt is készítettek otthon fagylaltot.

A bátrabbak elkezdhetik cserélgetni benne a vaníliát más fűszerre, fűszerekre. Adható hozzá gyümölcsvelő, friss lekvár, olvasztott csokoládé, pirított tört mogyoró, esetleg egy kevés pisztácia.

 

Három, otthon is könnyen elkészíthető fagylalt

 

Szedres-mascarponés fagylalt

 

Nem nevezném fogyókúrás fogásnak, viszont kezdő konyhatündérek is megbirkózhatnak vele.

  • 30 dkg szeder
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl 30%-os habtejszín
  • 1,5 citrom leve
  • 10 dkg porcukor

A szedret leturmixolom, majd egy szitán átpasszírozom. Felverem a tejszínhabot. A szederpépet kikeverem a porcukorral és a mascarponéval, hozzáadom a tejszínhabot, s végezetül rácsavarom a citrom levét. Ezen a ponton vagy fagylaltgépre „kapok”, vagy dobozolom a krémet, mélyhűtőbe teszem, és úgy félóránként kézimixerrel átkeverem, amíg lehet.

Csokoládésörbet

 

  • 0,5 l víz
  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg holland kakaópor
  • csipetnyi só
  • 1 táblányi 60%-os étcsokoládé apróra vágva (10 dkg)
  • ½ rúd vanília

Egy fazékban felfőzöm a cukrot a vízzel. Ebbe a szirupba teszem a kakaóport, valamint a vanília kikapart belsejét.

Néhány perc múlva, amikor már teljesen homogén elegyet kapok, akkor hozzáadom az étcsokoládét, s gyakori kevergetés mellett hagyom kihűlni. Ezek után vagy dobozba és hűtőbe, vagy a fagylaltgépbe teszem az egészet.

Aki kicsit csavarni szeretne rajta, az használjon hozzá csilis vagy narancsos ízesítésű étcsokoládét.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top