Gasztro

3+1 nyár végi finomság

A nyár ajándékai még messze nem fogytak el. Most az igazi a lédús, mézédes görögdinnye, a roppanósan zsenge kukorica, a mosolygós sárgabarack!

Kukorica-krémleves

Végre beértek a nyár ínyencségei!Hozzávalók:

• négy cső kukorica
• három kis fej hagyma
• diónyi vaj
• só
• bors
• 1,5 deci tejszín
• curry
• petrezselyem

Elkészítés:

A kukoricákat főzzük meg sós vízben, ha megfőtt, késsel vágjuk le a szemeket a csőről. A levet ne öntsük ki! A hagymát vágjuk apró kockákra, és dinszteljük meg a vajon. Adjuk hozzá a kukoricát, majd két-három perc múlva öntsünk rá körülbelül egy liter főzőlevet.
Kis lángon főzzük tizenöt percig, enyhén gyöngyözve a levest, majd adjuk hozzá a tejszínt, és turmixoljuk össze.
Friss petrezselyemmel és curryvel szórjuk meg tálaláskor.

1 személyre (230 g): energia (kcal): 116,7, fehérje (g): 25, zsír (g): 1, szénhidrát (g): 1,4.

Padlizsán csirkével és koktélparadicsommal

Végre beértek a nyár ínyencségei!Hozzávalók:

• négy apró padlizsán
• 20 deka csirkemellfilé felkockázva
• egy szelet pirított kenyér
• tíz szem koktélparadicsom
• egy fej hagyma
• három gerezd fokhagyma
• olívaolaj
• só
• bors
• bazsalikom
• parmezán

Elkészítés:

A megfelezett padlizsánok belsejét késsel ügyesen vágjuk ki, úgy, hogy körben maradjon egy kis perem. A kiszedett padlizsánbelet kockázzuk fel. Az apróra vágott hagymát olívaolajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a padlizsánt, a fokhagymát és a csirkekockákat. Sózzuk, borsozzuk, majd tíz percig pároljuk. Ezután adjuk hozzá a felnegyedelt paradicsomokat, a bazsalikomot és a felkockázott pirítóst is. Két percig pároljuk még a keveréket, ha levettük a gázról, keverjünk hozzá reszelt parmezánt.
Kanállal szedjük a tölteléket a padlizsánokba, majd 200 fokos sütőben tizenöt-húsz percig süssük.

1 személyre (230 g): energia (kcal): 116,7, fehérje (g): 25, zsír (g): 1, szénhidrát (g): 1,4.

Sárgabarackos tejeslepény


Végre beértek a nyár ínyencségei!Hozzávalók:

• 60 deka sárgabarack
• három tojás
• 2,5 deci tej
• 7 deka liszt
• 15 deka cukor
• 7 deka vaj
• egy marék szeletelt mandula

Elkészítés:

A barackokat magozzuk ki, majd vágjuk negyedbe. Halmozzuk egy kivajazott tortaformába a gyümölcsöt. A vajat olvasszuk meg, majd keverjük el a liszttel, a cukorral, a tojásokkal, keverjük simára, majd öntsük hozzá a tejet is. Öntsük a palacsintatészta sűrűségű keveréket a barackokra, előmelegített, 180 fokos sütőben negyvenöt-ötven percig süssük a lepényt.
Ha megsült és kihűlt, fordítsuk ki a formából, és szórjunk rá pirított, szeletelt mandulát.

1 személyre (120 g): energia (kcal): 345, fehérje (g): 6,9, zsír (g): 18,6, szénhidrát (g): 37.

Görögdinnyelé

Végre beértek a nyár ínyencségei!Hozzávalók:

• 2 kg görögdinnye
• két citrom
• tíz-tizenöt mentalevél
• méz ízlés szerint
• rengeteg jégkocka

Elkészítés:

Szűrővel vagy gyümölcscentrifugával préseljük ki a dinnye levét. Ízlés szerint édesítsük, adjuk hozzá az egyik citrom kifacsart levét,
a másikat kockázzuk az üdítőbe, a mentaleveleket törjük kicsit meg, adjuk ezt is a dinnyeléhez. Jól hűtsük le, jégkockával kínáljuk.

1 személyre (550 ml): energia (kcal): 40, fehérje (g): 0,3, zsír (g): 0,1, szénhidrát (g) 9,5.

Nagypapaság, nagy boldogságAz augusztusi szám tartalmából:

• Milyen a jó szex? Beszéljünk róla!
• Civilizációs betegség – magas vérnyomás
• Hűsítő ételek
• Mire képes a szerelem
• Aktuális botrány – fuzárium

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top