Gasztro

Rendezzünk emlékezetes gyerekzsúrt!

Egy születésnapi zsúr legalább akkora élmény lehet egy gyerek életében, mint a karácsony, ezért érdemes alaposan felkészülni rá. Ötleteink és receptjeink segítségével olyan partit rendezhetnek, hogy a résztvevő kicsik még évek múlva is emlegetni fogják, és alig várják a következőt.

A gyerekzsúrok szervezésekor elsőként felmerülő kérdés lehet, hány éves gyereknek érdemes már bulit rendezni. A tapasztalt szülők és partiszervezők szerint hároméves csemeténk már tudja értékelni, ha néhány pajtását áthívjuk két-három órára, míg négyéves kortól akár 10-15 gyereket is odacsődíthetünk” a házba, kicsit hosszabb időre is.
Az 5-10 évesek esetében jó ötlet egy-egy téma (kalózok, hercegnők, szuperhősök, dinoszauruszok stb.) köré szervezni a bulit, így biztosan örök élmény marad. Aki nem akar ennyit foglalkozni a dekorációval, jelmezekkel, illetve a témához kapcsolódó feladatok kiötlésével, hívhat akár bohócot, bűvészt vagy arcfestőt is, a siker így is garantált lesz.

Praktikus megoldás, ha az otthon tartott zsúrhoz kijelöljük azt a területet, ahol a kis vendégek tobzódhatnak, így könnyebb rájuk vigyázni, ráadásul megóvjuk a ház/lakás többi részét is. Természetesen a szabadba (akár a közeli parkba vagy a kertbe) is szervezhetünk bulit, itt legfeljebb az időjárás szólhat közbe. Szintén a tapasztaltak jó tanácsa, hogy jó előre, akár 3-4 héttel az esemény előtt szóljunk a meghívottaknak vagy szüleiknek, így nagyobb eséllyel tud mindenki részt venni a bulin.

Fontos előre kitalálni a szórakoztató programokat is, nehogy tévézésbe és egymás csépelésébe fulladjon a délután. Korosztálytól függ, hogy milyen játékokkal tudjuk lekötni a vendégeket, kicsiknél működhet a buborékfújás, gyurmázás, rajzolás is, nagyobbaknál rendezhetünk kincsvadászatot, vagy játszhatunk „most mutasd meg”-et is.

A dekorációra is fordítsunk figyelmet, ez fogja ugyanis megadni az alaphangulatot: lufik, lampionok, üdvözlő feliratok, kedvenc mesehősök képei mind szóba jöhetnek. A díszekkel egy időben érdemes beszerezni a hozzájuk passzoló papírtányérokat és –poharakat is, amikre egyrészt rá tudjuk írni a gyerekek nevét, másrészt a nagyi régi porcelánja sem esik áldozatul a partinak.

Rendezzünk emlékezetes gyerekzsúrt!Az igazán jó buli titka a programokon kívül persze az étel és az ital, legyünk kreatívak, ne abból álljon a menü, hogy kirakjuk a pirosaranyas szendvicset, a csipszet meg a kólát.

Persze ilyenkor mindenkiben felmerül, hogy a meghívottak mit is hajlandóak megenni, ezért igyekeztünk olyan falatokat kínálni, amelyek nem csak látványosak, hanem olyan alapanyagokból állnak, amiket a kicsik is szeretnek.

Szintén szempont volt, hogy a fogások ne csak egészségesek, hanem izgalmasak is legyenek, ez a két dolog gyerekek esetében általában kizárja egymást.

A tesztközönség reakciójából azonban úgy tűnt, most végre sikerült a lehetetlen, a kicsik hatalmas vigyorral az arcukon habzsolták a sonkás palacsintacsigákat, észre sem vették, hogy a fasírtgolyókban zöldségek bújnak meg, és lelkesen mártogatták csokoládéba a gyümölcssaslikokat.

Gyümölcsös joghurtital

Hozzávalók:

  • 80 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs (pl. eper, málna, kivi, barack, ananász, erdei gyümölcsök)
  • 1,5 liter tej
  • 5 dl natúr joghurt
  • méz

Elkészítés:
Turmixoljuk habosra a gyümölcsöt a tejjel, a joghurttal és a mézzel. Hűtsük le, majd poharakba töltve szívószállal kínáljuk.

Tipp:
Érett, akár túlérett gyümölcsöt használjunk, hogy ne kelljen sokat édesíteni.
Joghurttorta friss gyümölcsökkel
A legfrissebb szám tartalmából:

• Bográcsban főtt ínyencségek
• Spórolós töltött finomságok
• Fogyjunk mediterrán diétával!
• Süssünk gyümölcsökkel!
• Tüzes ételek forró napokra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top