nlc.hu
Gasztro
Öt ínycsiklandó melegszendvics

Öt ínycsiklandó melegszendvics

Amikor este hazaesünk a munkából, mindenhez van kedvünk, csak ahhoz nem, hogy további órákat töltsünk a konyhában

Kiváló megoldás lehet néhány különleges melegszendvics, annak, hogy mit alkotunk, csak a képzeletünk, illetve az otthon fellelhető alapanyagok szabnak határt. Ötletadás gyanánt mi is nekiálltunk melegszendvicseket gyártani: mindegyik megvolt legfeljebb 20 perc alatt, bármelyikkel elboldogult volna egy kezdő konyhatündér is, a mennyiségek és a hozzávalók pedig természetesen ízlés, illetve étvágy szerint variálhatók.

 Olajbogyós fűszervajjal töltött bagett

Hozzávalók 2 főre:

  • 10 dkg puha vaj
  • 7 dkg finomra vágott, érett olajbogyó
  • 2 vékony gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 csapott teáskanál friss oregánó
  • 2 kis bagett

 Olajbogyós fűszervajjal töltött bagett


Elkészítése:

Összekeverjük a puha vajat a kimagozott, apróra vágott olajbogyóval, az átpréselt vagy apróra vágott fokhagymával és az oregánóval.
Elfelezzük a bagettet úgy, hogy a másik fele még egyben maradjon, majd beletöltjük az olívás-vajas krémet. Fóliába tekerjük, majd 180 C fokra előmelegített sütőben körülbelül 10 percig sütjük.
Ezután kivesszük a fóliából, és megpirítjuk a tetejét.

732 kcal/adag

 Cheddaros-szalonnás melegszendvics

Hozzávalók 4 egész szelet kenyérhez:

  • 25 dkg cheddar sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál Worcestershire szósz
  • 1 teáskanál limelé frissen facsarva
  • kis csipet bors
  • teljes kiőrlésű vagy rozsliszttel  készült kenyér
  • 12-15 szelet szalonna
  • 1-2 paradicsom

Cheddaros-szalonnás melegszendvics

Elkészítése:

Megsütjük a szalonnaszeleteket, majd amikor kész, apróra vágjuk őket.
Egy edénybe tesszük a lereszelt sajtot, a limelevet, a Worcestershire szószt, az apróra vágott fokhagymát és a borsot, majd addig keverjük, míg egy kenhető masszát kapunk.
A kenyérre hintjük a szalonnadarabokat, majd kenyerenként 2 evőkanál sajtos krémet kenünk rá. Mindegyik tetejére helyezünk egy-egy szelet paradicsomot, majd sütőtől függően körülbelül 5 percig grillezzünk, amíg aranybarnára sül.

Tipp:
megsüthetjük serpenyőben is, akkor olajspray-vel spricceljük meg.

584 kcal/szelet

Mozzarellás-sonkás-rucolás melegszendvics

Mozzarellás-sonkás-rucolás melegszendvicsHozzávalók 2 főre, vagyis 4 szendvicshez:

  • 8 szelet toastkenyér
  • 2 marék rucola
  • puha vaj
  • 12 dkg mozzarella
  • 8-10 dkg vékony szelet, szárított sonka

Elkészítése:

Megvajazzuk a kenyérszeleteket, de mindegyiket csak az egyik felén.
Felszeleteljük a mozzarellát, elosztjuk úgy a sonkát, hogy mind a négy szendvicsbe egyformán jusson belőle. A kenyereket a vajas oldalukkal lefele vágódeszkára tesszük, majd mindegyiknek a száraz oldalára két sajtszeletet fektetünk.
Utána következik a sonka, majd rányomkodjuk a rucolát. Ráborítjuk a megpakolt kenyerekre a másik kenyérszeletet úgy, hogy a vajas fele kifele nézzen.
Szendvicssütőben megsütjük. Ha nincs szendvicssütőnk, akkor száraz, felmelegített serpenyőbe is beletehetjük, és körülbelül 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét felét. Figyeljünk rá, hogy ne kapjon oda az alja, ha pedig fakanállal vagy lapáttal a serpenyőhöz nyomjuk a szendvicseket, nem fognak szétesni.
Félbevágva tálaljuk őket, így jól látszik a belsejük.

412 kcal /szendvics

Aszalt paradicsomos melegszendvics

Hozzávalók 4 szelet kenyérhez:

  • hagymás/fokhagymás kenyér (ha nem kapunk, egyszerű rozskenyér is megteszi)
  • 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom – kimérve kapható a nagyobb élelmiszerboltokban
  • 5-10 dkg félkemény sajt (edámi, gouda, trappista)
  • vaj

Elkészítése:

Megvajazzuk a kenyérszeleteket, majd elhelyezünk rajtuk néhány darab aszalt paradicsomot, hagyva, hogy egy kis olaj is rácsöpögjön.
Megszórjuk őket reszelt sajttal, majd betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg ráolvad a sajt (körülbelül 5 perc).

266 kcal/szelet

Camembert-es, sonkás, almás melegszendvics

Hozzávalók 2 nagy szelet kenyérhez vagy 6 karika bagetthez:

  • 12,5 dkg camembert sajt
  • 4 nagyobb szelet főtt sonka
  • 1 alma – kimagozva, meghámozva, felkarikázva
  • vaj
  • bors
  • metélőhagyma
  • kenyér vagy karikákra szeletelt (vastag) bagett

Camembert-es, sonkás, almás melegszendvics

Elkészítése:

Megpirítjuk a kenyeret, majd megkenjünk vajjal. Ráhelyezzük az almaszeleteket, arra a sonkát, végül befedjük a camembert sajttal.
Aranysárgára sütjük (grillben és sütőben egyaránt lehet), kevés borssal, aprított metélőhagymával megszórva tálaljuk.

Tipp:
a sonka és az alma helyett áfonyalekvárral is kombinálhatjuk a camembert-t, úgy is nagyon finom lesz a végeredmény.

407 kcal/szelet

Spenótos-sonkás melegszendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:

  • 20-25 friss vagy fagyasztott leveles spenót
  • sonka
  • félkemény sajt (edámi, trappista, gouda)
  • bagett, ciabatta, franciakenyér (helyettesíthetjük egyszerű kenyérrel is)
  • majonéz
  • (magos) mustár
  • 1-2 gerezd fokhagyma ízlés szerint

Spenótos-sonkás melegszendvics

Elkészítése:

A lecsepegtetett spenótleveleket serpenyőbe tesszük, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott fokhagymát szórunk rá. Néhány percig pároljuk, amíg fényes zöld lesz, de még nem túl puha.
A kenyérszeleteket enyhén pirítsuk meg, majd kenjünk meg vékonyan majonézzel és mustárral . Erre tegyünk egy szelet sonkát, majd kanalazzunk rá spenótot.
Ezután helyezzünk rá még egy szelet sonkát, majd kerüljön mindegyikre 2-2 szelet sajt, illetve még egy szelet kenyér.
Toljuk be a sütőbe, és addig süssük, míg a spenót egy kis levet ereszt, és a sajt ráolvad.

327 kcal/szendvics

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top