Egy rövid piaci séta után meg nincs is más dolgunk, mint gyorsan elkészíteni mindet.
Żurek |
A csípősebb reggelek és a hűvös esték már kedvet csinálnak egy-egy tartalmas, gazdagabb leveshez. Ez a lengyel illetőségű krumplileves talán a legkedveltebb őszi levesem.
- 2 fej közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg húsos szalonna
- 1 szál parasztkolbász
- 1 kg krumpli
- ½ fakanálnyi mangalicazsír
- 1 kk. majoránna
- 1 kk. tárkony
- 3-4 kk. fehérborecet
- 20 dkg tejföl (egy fél pohár)
- 1 ek. teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- só
A fakanálnyi mangalicazsíron üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, a három összenyomorgatott gerezd fokhagymát, majd rádobom a szalonnát, és jól kisütöm a zsírját. Felengedem nagyjából két liter vízzel, majd a viszonylag kis kockákra vágott krumplit is utánaeresztem.
Amikor már félig megfőtt a krumpli, akkor melléteszem a karikára szelt kolbászt, behabarom, megfűszerezem. (A tárkonnyal vigyázni, nagyon intenzív íze van!!!) Pici ecetet és kevés sót teszek még hozzá, összeforralom, és befejezettnek tekintem.
Gombás karaj pennével |
Kifejezetten könnyű őszi étel. Ha durumbúzából készített pennével tálalom, akkor egészen egészségesnek tekinthető.
- 6 szelet karaj
- 30 dkg laskagomba
- 10 dkg vargánya
- 2 dl olaszrizling
- frissen őrölt bors
- só
- 3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
Egy kevés olívaolajat felforrósítok egy serpenyőben, a karajszeletek szélét beirdalom, majd egy-egy felüket 3-3 percig sütöm. Utána takarékra veszem alattuk a lángot, és hagyom tovább sercegni a húsokat. A gombákat picit összevágom, majd egy másik serpenyőben kis olíván alaposan lepirítom. Végezetül az összes gombát a szaftjával együtt a húshoz adom. Az egészet felöntöm a borral, zúzott fokhagymát, borsot, sót adok hozzá, és takarékon hagyom, hogy még 10 percig érjenek az ízek.
Pennével tálalom.
Szilvás-szőlős joghurtos pite |
Könnyű, kicsit morzsálós, nagyon szerethető tészta. Szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
- 3,5 dl joghurt
- 4 tojás
- 22 dkg finomliszt
- 20 dkg rétesliszt
- 12 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg cukor
- 60 dkg szilva
- 1-2 fürt mag nélküli szőlő
A joghurthoz hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, a cukrot, a tojásokat. A vajat megolvasztom, és azt is a tésztához keverem. A tésztát egy zacskónyi vaníliás cukorral ízesítem.
A kivajazott, grízes liszttel kiszórt tepsibe öntöm a tésztát.
A szilvát megmosom, hagyom, hogy alaposan lecsöpögjön, majd félbeszedve a tészta tetejére ültetem. Az alaposan megmosott szőlőszemeket is a tésztára szórom. Mielőtt a sütőbe tolnám a tésztát, egy kevés fahéjjal és cukorral meghintem. 190 fokon sütöm, úgy nagyjából 35 percig.