A recepteket magad is kitalálhatod, de addig is, íme néhány igazán ínycsiklandozó finomság, ami tea hozzáadásával készül.
Főtel:
Tengeri hal zöldteás rizságyon
Hozzávalók:
- 2 szelet tengeri halfilé (a legfinomabb aranydurbincsból, de ez nálunk ritkán kapható)
- Szezámmag
- ¼ l zöldtea
- 250 gr rizs
- 1 db szép piros húsú paprika
- ¼ l tejszín
- 3 db mogyoróhagyma
- só, olaj, szójaszósz
Elkészítés
Készítsük el a zöld teát.
Főzzük meg a rizst.
A paprikát vágjuk apró kockákra, és pirítsuk meg egy kevés olajon.
Keverjük össze a rizzsel és tegyük egy előmelegítet tálra.
Öntet:
A mogyoróhagymákat kockázzuk fel, és pirítsuk üvegesre egy kevés olajban.
Öntsük fel a már előre elkészített zöld teával.
Ízlés szerint adjunk hozzá egy kis szójaszószt.
Főzzük fel a tejszínnel, majd turmixoljuk össze.
A kész mártást öntsük a tálra halmozott rizsre.
Hal:
A halfilét picit sózzuk meg, majd forgassuk meg a felvert tojásban és a szezámmagban.
Forró olajban süssük világosbarnára.
Tálalás előtt vágjuk fel csíkokra és helyezzük a rizs tetejére.
Csirkecombok zöldtea öntetben
Hozzávalók:
- 1 evőkanál zöld tea
- 1 db lime
- 4 db csirkecomb (kb. 900gr.)
- 20 gr olvasztott vaj
- 250 gr Basmati rizs
- 1 db póréhagyma
- 1 db chili paprika
- citromfű, só, frissen őrölt bors
Forrázzuk le a zöld teát 500 ml vízzel, és hagyjuk állni 3 percig.
Ezután szűrjük át, majd hagyjuk kihűlni.
A lime-t jól mossuk meg, és töröljük szárazra. Vágjuk fel karikákra és adjuk hozzá a teához.
Mossuk meg a csirkecombokat és hagyjuk megszáradni.
Száradás után dörzsöljük be sóval, borssal.
Az olvasztott vajat hevítsük fel, majd hirtelen süssük át benne a combokat.
Ezután öntsük fel a teás öntettel, és közepes tűzön 20 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesítsük.
Főzzük meg a rizst.
Közben mossuk meg a póréhagymát és karikázzuk fel.
A chilipaprikát is mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk egészen apróra.
A hagymát és a paprikát keverjük a húshoz és főzzük még 15 percig.
A citromfű leveleit mossuk meg, szárítsuk meg, és vágjuk csíkokra.
A zöldtea öntetes húsokat helyezzük a tányérra, halmozzuk mellé a rizst és az egészet szórjuk meg citromfűvel.