Gasztro

Együnk teát!

Gondoltad volna, hogy a teát nem csak inni, hanem enni is lehet? Természetesen nem arra gondolok, hogy rágcsáld el a tealeveleket, hanem arra, hogy próbáld ki a teák jótékony hatását és különleges ízét valami nem mindennapi formában. Mondjuk, süsd bele egy süteménybe, vagy bolondíts meg vele egy finom sültet.

A recepteket magad is kitalálhatod, de addig is, íme néhány igazán ínycsiklandozó finomság, ami tea hozzáadásával készül.

Főtel:

Tengeri hal zöldteás rizságyon

Hozzávalók:

  • 2 szelet tengeri halfilé (a legfinomabb aranydurbincsból, de ez nálunk ritkán kapható)
  • Szezámmag
  • ¼ l zöldtea
  • 250 gr rizs
  • 1 db szép piros húsú paprika
  • ¼ l tejszín
  • 3 db mogyoróhagyma
  • só, olaj, szójaszósz

 
Elkészítés

Készítsük el a zöld teát.

Főzzük meg a rizst.

A paprikát vágjuk apró kockákra, és pirítsuk meg egy kevés olajon.

Keverjük össze a rizzsel és tegyük egy előmelegítet tálra.

 

Öntet:

A mogyoróhagymákat kockázzuk fel, és pirítsuk üvegesre egy kevés olajban.

Öntsük fel a már előre elkészített zöld teával.

Ízlés szerint adjunk hozzá egy kis szójaszószt.

Főzzük fel a tejszínnel, majd turmixoljuk össze.

A kész mártást öntsük a tálra halmozott rizsre.

Hal:

A halfilét picit sózzuk meg, majd forgassuk meg a felvert tojásban és a szezámmagban.

Forró olajban süssük világosbarnára.

Tálalás előtt vágjuk fel csíkokra és helyezzük a rizs tetejére.

 

 

Csirkecombok zöldtea öntetben

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál zöld tea
  • 1 db lime
  • 4 db csirkecomb (kb. 900gr.)
  • 20 gr olvasztott vaj
  • 250 gr Basmati rizs
  • 1 db póréhagyma
  • 1 db chili paprika
  • citromfű, só, frissen őrölt bors

 

Forrázzuk le a zöld teát 500 ml vízzel, és hagyjuk állni 3 percig.

Ezután szűrjük át, majd hagyjuk kihűlni.

A lime-t jól mossuk meg, és töröljük szárazra. Vágjuk fel karikákra és adjuk hozzá a teához.

Mossuk meg a csirkecombokat és hagyjuk megszáradni.

Száradás után dörzsöljük be sóval, borssal.

Az olvasztott vajat hevítsük fel, majd hirtelen süssük át benne a combokat.

Ezután öntsük fel a teás öntettel, és közepes tűzön 20 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesítsük.

Főzzük meg a rizst.

Közben mossuk meg a póréhagymát és karikázzuk fel.

A chilipaprikát is mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk egészen apróra.

A hagymát és a paprikát keverjük a húshoz és főzzük még 15 percig.

A citromfű leveleit mossuk meg, szárítsuk meg, és vágjuk csíkokra.

A zöldtea öntetes húsokat helyezzük a tányérra, halmozzuk mellé a rizst és az egészet szórjuk meg citromfűvel.

 

Együnk teát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top