Gasztro

Egészségünkre!

A tea, az a világszerte közkedvelt ital, amely tealevelek, illetve szárított gyümölcsök forrázásával készül. Csak pozitív hatásai vannak az emberi szervezetre, ezért fogyasztása nemcsak az ízlelőbimbóinkat és orrunkat kényezteti, hanem az egészségünket is védi.

Fekte-fehér? Melyiket válasszuk?

Az összes tea ugyanabból a cserjefajtából származik (camellia sinensis), azonban a tea íze és típusa függ a termesztés helyétől, a kezeléstől, a minőségtől, valamint attól, hogy a cserje felső, friss levélkéit használják fel, vagy az alsóbb, nagyobb, érettebb leveleket.

Egészségünkre!

 

Egészségünkre!Nálunk 4 fő kategóriába sorolják a teákat: fehér, zöld, fekete és oolong tea, de egyre nagyobb teret hódít magának a gyógyfüvekből, a szárított gyümölcsökből készült tea, illetve a gyümölccsel/gyümölcs aromával ízesített teakeverék is.

Ezek az ízesített teafajták szintén tealevelekből készülnek, de különböző aromákkal ízesítik őket. Az aromákat csak nagyon finom teaőrleményekkel lehet keverni és fontos, hogy a tealevelek nagyjából ugyanakkorák legyenek, mint az aromarészecskék, mert csak így lehet intenzív ízű, finom gyümölcsízű teát előállítani.

 

Egészségvédő, pozitív hatása azonban minden fajta teának van, hiszen ugyanaz a növény az alapja mindegyiknek.

 

Lássuk melyek is a legfontosabb anyagok, amelyek a tea jótékony hatásáért felelősek:

 

Antioxidánsok

A tea antioxidáns tartalmának köszönhetően neutralizálja a szabad gyököket, amelyek a test sejtjeit károsítják és betegséghez vezetnek. A szabad gyökökről pedig annyit érdemes tudni, hogy instabil, ártalmas szabadgyökök a szervezetben a stabil molekulákhoz kapcsolódnak, és sejtkárosodást idéznek elő, miközben újabb szabadgyököket termelnek.

 

Teanin és tein

A teanin, bár gyakran összekeverik a teinnel, nem a tea koffeintartalmát jelenti. A teában megtalálható koffein (tein) mellett, a tea egy másik természetes hatóanyagot is tartalmaz, a teanin-t, amelynek segítségével kellemes közérzetet és szellemi felfrissülést érhetünk el. A teaninnak köszönhetően relaxált, de mégis éber állapotba kerülhetünk, káros hatástól mentesen.

A tein (koffein) hörgőtágító hatású, így asztma esetén is fogyasztható.

 

Egészségünkre!


Fluor és katechin

Kevesen tudják, hogy a teában katechin is található, amely gátolja a baktériumok cukor átalakító tevékenységét, amely fogszuvasodáshoz vezet, és fluor is, amely védi a fogzománcunkat. Ha viszont cukorral fogyasztjuk a teát, ez a hatás sajnos nem tapasztalható.

 

Csersav

A teában található polifenolok családjába tartozó csersavak, védik a szívünket és az érrendszerünket.

 

Ezen kívül is még számos pozitív hatása ismeretes a tának, de ne felejtsük el, hogy a tea nem gyógyszer, és nem csodaszer. Hosszú rendszeres fogyasztása azonban segíthet egészségünk megtartásában.

Egészségünkre!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top