Gasztro

5 napfényes recept Szardíniáról

Kapd el a varázslatot, zárd egy finom ételbe a napfényt! Ezektől a fogásoktól garantáltan jókedved lesz!

Kedveseim, és most ismét következzenek az isteni Olaszország receptjei egy autentikus magyar leánykától, aki életét a nagy csizmához kötötte.

Szepi, gracie!

Sült tészta salsicciatöltelékkel

 

  • 50 dkg olasz kolbász (a különbség a magyar kolbász és az olasz kolbász között az, hogy az olasz kolbászban nincs paprika, kevesebb a fokhagyma, és ízesítésnek még kap egy kis édesköményt is)
  • 1 kisebb fej szép brokkoli (persze lehet fagyasztott is, de ha van friss, akkor használd azt)
  • 2 löket extra szűz olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma nagyon apróra vágva
  • 2 dl  főzőtejszín
  • 25 dkg mozzarella
  • 10 dkg pecorino
  • 2 adag leveles tészta
  • só és bors, ki mennyit szeret

Első lépés: kibontom a kolbászt, és alaposan szétmorzsolom a kolbászhusit.

Napfényes recptek Szicilíából

 

Ha ez elkészült, egy lábasban sós vízben megfőzöm (nem teljesen puhára) a rózsáira szedett brokkolit. Egy másik edényben olajon egy kicsit megpirítom a hagymát, és hozzáadom a bőréből kibontott, összemorzsolt kolbászhusit. Miután megpirult, egy nagyon pici fehérborban fedő alatt egy kicsit megpuhítom. A nem teljesen puhára főzött brokkolit egy nagy késsel apróra vágom, és hozzáadom a fehérborban pácolt kolbászos és zöldséges alapszószhoz. 10-15 perc alatt tökéletesre puhulnak a zöldségek, és fantasztikus alaplevet engednek. A tejszínt egy nagyobb tálban egy-két kanál forró visszamaradt alaplével simára keverem, és hozzáadom a kolbászhúsos-brokkolis csodához. Hozzáadom a szószhoz a sajtot, felforralom egyszer, és elzárom a gázt, lassan hagyom kihűlni.  
 
Kiterítem a leveles tésztát, és szépen elkenem rajta a tejszínes-kolbászos-brokkolis szószt. Feltekerem, a tetejét megkenem tojással, és mehet is a sütőbe 20-25 percre. Ha elkészült, egy kis pihentetés után egyforma szeletekre vágom, és friss salátával tálalom. Mennyei!
 

Farfalle tonhallal, olívabogyóval és cukkinivel

 

 

  • 1 doboz tonhalkonzerv
  • 1 fej apróra vágott hagyma
  • 2 marék félbevágott fekete olívabogyó
  • 1 apróra vágott cukkini
  • 1 marék friss petrezselyem apróra vágva
  • 1 pohár fehérbor   
  • só és bors, ki mennyit szeret

Ehhez a szószhoz olívaolajon megpirítom a hagymát, majd hozzáadom az apróra vágott cukkinit,  megpirítom egy kicsit, és hozzáadom a félbevágott  olívabogyót, a petrezselymet, felöntöm a fehérborral, és lassú tűzön összefőzöm az egész egyveleget. Amikor a szósz elkészült, a legvégén beledobom a tonhalat, az egészet átmelegítem, és alaposan összekeverem a fogkemény tésztával. A tészta főzőlevéből (ez segít, hogy ne ragadjon össze a tészta) egy-két kanállal meglocsolom, és ismét átforgatom.  

A tetejét megszórom sok-sok reszelt parmezánnal. Ha vizuálisan is a maximumra törekszünk, akkor egy kis apróra vágott koktélparadicsommal feldobhatjuk az egészet. No comment…

Egy igazi gyors csoda: pesto koktélparadicsommal, cukkinivel

  • 1 kis üveg pesto
  • 2 marék apróra vágott koktélparadicsom
  • 500 g fogkeményre főzött spagetti
    Napfényes recptek Szicilíából

A pestót összefőzöm az apróra vágott koktélparadicsommal, és ha kell, egy kis vízzel és olívaolajjal hígítom. Aztán „megborítom” a tésztát a szósszal, és kész is. Max. 10 perc…

 

Aztán megint egy egyperces: cukkini meg sajt


 

  • 2 db apróra vágott cukkini
  • 30 dkg gorgonzola sajt
  • 1 nagy kanál főzőtejszín
  • 500 g gnocchi

 

A cukkinit alaposan megpirítom olívaolajon, összekeverem a sajttal, a tejszínnel, és olívaolajjal lazítok egy kicsit a szószon. Amíg a gnocchit kifőzöm, egy lábasban átmelegítem a szószt, összekeverem a frissen főtt tésztával, és gondolkodás nélkül az asztal közepére dobom. Indulhat a szabad rablás… Szerintem példa nem volt rá, hogy akár egy darab is maradt volna. Tuti!       

 

 Húsos polenta

Ennél a receptnél előbb a husit készítem el, a legvégén pedig a polentát.

  • 1 kg – darabokra, két csontra vágott – oldalas
  • ½ kg apróra vágott sertéscomb
  • 30 dkg karikára vágott nyers kolbász
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 3 doboz paradicsomkonzerv (lehetőleg apróra vágott, illetve passzírozott)
  • 1 pohár vörösbor
    Napfényes recptek Szicilíából

Olívaolajon megpirítom a hagymát, majd a fokhagymát (felöntöm a paradicsomkonzervvel), majd az oldalast, egy kicsivel később az apróra vágott husit, a legvégén pedig a karikázott kolbászt. Felöntöm a borral, és adok hozzá egy kis pohár vizet. 

Így főzöm, míg a hús megpuhul, persze vizet mindig adok hozzá, amikor megköveteli.

Só és bors: ízlés szerint.

A polentát a szokásos módon elkészítem:

A vizet felforralom sóval és egy csipetnyi kukoricadarával.
A kukoricadarát lassan beleöntöm a forró vízbe, folyamatosan kevergetve.

Kevergetem erősen, csökkentem a lángot, és 35-40 percig főzöm a polentát, állandóan kevergetve. Ha elkészült a polenta, 250 g vajjal és 250 g reszelt parmezánnal simára, krémesre keverem.

A polentát egy tányérra halmozom, és gazdagon meglocsolom a húsos raguval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top