Hozzávalók 4 adaghoz:
A püréhez:
- 4 cső zsenge kukorica, leszemezve
- 1 csokor újhagyma, felkarikázva
- 1 közepes méretű szétfövő burgonya, egyenletes méretűre felkockázva
- 2 dl leszűrt húsleves
- 5 dkg hideg vaj
- csipet cukor
- csipet kurkuma
- só, bors
- tetejére csipet őrölt chili
A gombás raguhoz:
- 40 dkg erdei gomba (pl. rókagomba)
- 1 fej hagyma, finomra aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- 1 ág friss kakukkfű
- friss petrezselyem
- kacsazsír (vagy olívaolaj)
Elkészítés:
A kukoricapüréhez az újhagymát 1evőkanál vajon, fedő alatt, csipet sóval megszórva üvegesre pároljuk. A krumplit apró méretűre kockázzuk, hozzáadjuk. Felöntjük a húslevessel, majd fedő alatt, kb. 15 perc alatt teljesen puhára főzzük. Hozzáadjuk a leszemezett kukoricát, a csipet cukrot, a kurkumát, sózzuk, borsozzuk, majd 6 percig főzzük.
A kukoricát turmixgépben teljesen simára pürésítjük, a végén fokozatosan hozzáadjuk a vajat. A pürét átpasszírozzuk (ez fontos, mert még a legjobb teljesítményű géppel is benne marad a héja, ami kellemetlen állagot eredményez).
A gombához a kacsazsíron üvegesre pároljuk, majd enyhén karamellizáljuk a hagymát és a fokhagymát. Erősre vesszük a lángot, a gombát a kakukkfűvel és a friss petrezselyemmel gyorsan átpirítjuk.
A kukoricapürére halmozva tálaljuk.
A legfrissebb szám tartalmából: • Bográcsban főtt ínyencségek |