Hozzávalók 2-4 személyre:
- 2 darab kacsamell
- ujjnyi reszelt gyömbér
- 4 közepes méretű cékla
- olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma, közepesen finomra vágva
- 2-3 szárzeller, felszeletelve
- 2 evőkanál mazsola
- 2 evőkanál kapribogyó
- 4 evőkanál balzsamecet (vagy vörösborecet)
- 2 evőkanál barnacukor
- só, bors
Elkészítés:
A cékla akár előző nap is elkészíthető: a sütőt előmelegítjük 200 C-ra.
A céklákat egyenként alufóliába csomagoljuk (kevés olívaolajjal csöpögtetjük meg, sózzuk), és kb. 1 óra alatt megsütjük. Kissé lehűtjük, héját eltávolítjuk.
Fél centiméteres, egyenletes méretű kockákra vágjuk. Lábasban 3-4 evőkanál olívaolajon üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a felszeletelt zellert és a mazsolát, egy percig átforgatjuk. Hozzáadjuk a felkockázott céklát és a kapribogyót. Ráöntjük a balzsamecetet és a cukrot, erősebbre vesszük a hőt, és 4-5 percig főzzük, hogy az ecet kissé elpárologjon, a cukor pedig felolvadjon, és szirupossá alakuljon. A végén kevés friss mentát, vagy bazsalikomot adhatunk hozzá. Hűtőben tároljuk.
A kacsamellek bőrős részét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük kevés reszelt gyömbérrel. 220 C fokos forró sütőben, bőrös felével felfelé, lehetőség szerint sütőrácsra állítva, pontosan 20 percig sütjük. Alufóliával letakarjuk, és szeletelés előtt 5 percig állni hagyjuk.
A legfrissebb szám tartalmából: • Bográcsban főtt ínyencségek |