Hozzávalók:
A tésztához:
- 220 g liszt
- 1 evőkanál cukor
- 140 g hideg margarin
- 3 evőkanál hideg víz
- 2 evőkanál fügelekvár
A krémhez:
- 250 ml habtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál liszt
- 1 egész tojás, 1 tojássárgája
- 100 g cukor
A morzsatetőhöz:
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál zabkorpa
- 50 g cukor
- 50 g hideg vaj
- 1 kiskanál gyömbér
A tejszínt és a vaníliás cukrot melegítsd majdnem forralásig. Tedd félre hűlni.
Az egész tojást, a tojássárgáját keverd habosra a cukorral. Add hozzá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett elegyítsd össze a langyos tejszínnel.
Tedd vissza a tűzre, és sűrítsd be.
A tésztához keverd össze a lisztet a cukorral, és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld hozzá a hideg, kemény vajat. Adj hozzá 3 evőkanál vizet, és dolgozd, gyúrd össze. Nyújtsd ki 3-4 mm vastagságúra, és bélelj ki vele egy nagyobb piteforma vagy gyümölcstorta alakú tepsit.
A tészta alját kend ki lekvárral.
Öntsd rá a krémet, és meleg sütőbe téve, 180 fokon süsd 20 percig.
Szórd meg a tetejét morzsával.
A morzsatetőhöz keverd össze a lisztet, a zabkorpát, a gyömbért és a cukrot, és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld bele a vajat. Gyúrd össze a kezeddel, és morzsázd a krém tetejére.
Süsd további 15 percig, míg a morzsa aranybarnára pirul.