Hozzávalók 6 darabhoz:
A tésztához és a morzsához:
- 220 g liszt
- 1 evőkanál cukor
- 140 g hideg margarin
- 3-4 evőkanál hideg víz
Tölteléknek:
- szeder-, eper- vagy vegyes erdeigyümölcs-lekvár
- 3 db körte
A tetejére:
- 3 evőkanál darált dió 1 evőkanál porcukorral elkeverve
Extra:
- 3 evőkanál barna cukor
A tésztához keverd össze a lisztet a cukorral, és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld hozzá a hideg, keményebb vajat.
Dolgozd össze a kezeddel morzsás állagúra, majd az ¼ részét tedd félre. A nagyobbik feléhez adj hozzá 3 evőkanál vizet, és gyúrd össze tésztává.
Nyújtsd ki 2-3 mm vastagságúra, majd vágj ki belőle 6 darab kört a minipiteforma vagy más kosárkaforma méretére igazítva.
A minipiteformát készítsd elő: kend ki vajjal és kevés liszttel, majd béleld ki a tésztával.
A tésztát kend meg vékonyan a gyümölcsös lekvárral.
A körtéket hámozd meg, vágd félbe, majd szeld fel vékony, legyezőszerű cikkekre.
Minden egyes kosárkát bélelj ki körtével. A közepére tehetsz egy kevés lekvárt vagy erdeigyümölcs-darabkát.
A forma tetejét szórd meg a félretett tésztamorzsával, tegyél rá egy kevés cukros darált diót, majd egy fél kiskanálnyi barna cukrot.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt elkészül. Akkor jó, amikor a teteje enyhén aranybarnára sül.