Gasztro

Gyümölcsös-morzsás kosárka

Könnyű, gyors, ízletes és porhanyós, gyorsan összeállítható süti. Sokszor áhítozunk ilyen csemegére reggeli italunkat szürcsölgetve, vagy vendégfogadó, egyszerű desszertre uzsonnaidőben.

Hozzávalók 6 darabhoz:

 

A tésztához és a morzsához:

  • 220 g liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 140 g hideg margarin
  • 3-4 evőkanál hideg víz

Tölteléknek:

  • szeder-, eper- vagy vegyes erdeigyümölcs-lekvár
  • 3 db körte

A tetejére:

  • 3 evőkanál darált dió 1 evőkanál porcukorral elkeverve

Extra:

  • 3 evőkanál barna cukor

A tésztához keverd össze a lisztet a cukorral, és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld hozzá a hideg, keményebb vajat.

Dolgozd össze a kezeddel morzsás állagúra, majd az ¼ részét tedd félre. A nagyobbik feléhez adj hozzá 3 evőkanál vizet, és gyúrd össze tésztává.

Nyújtsd ki 2-3 mm vastagságúra, majd vágj ki belőle 6 darab kört a minipiteforma vagy más kosárkaforma méretére igazítva.

A minipiteformát készítsd elő: kend ki vajjal és kevés liszttel, majd béleld ki a tésztával.

A tésztát kend meg vékonyan a gyümölcsös lekvárral.

A körtéket hámozd meg, vágd félbe, majd szeld fel vékony, legyezőszerű cikkekre.

Minden egyes kosárkát bélelj ki körtével. A közepére tehetsz egy kevés lekvárt vagy erdeigyümölcs-darabkát.

A forma tetejét szórd meg a félretett tésztamorzsával, tegyél rá egy kevés cukros darált diót, majd egy fél kiskanálnyi barna cukrot.

Előmelegített sütőben 25 perc alatt elkészül. Akkor jó, amikor a teteje enyhén aranybarnára sül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top