Gasztro

Krémes-morzsatetős pitetorta

Könnyű, gyors, ízletes és porhanyós, gyorsan összeállítható süti. Sokszor áhítozunk ilyen csemegére reggeli italunkat szürcsölgetve, vagy vendégfogadó, egyszerű desszertre uzsonnaidőben.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 220 g liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 140 g hideg margarin
  • 3 evőkanál hideg víz
  • 2 evőkanál fügelekvár

A krémhez:

  • 250 ml habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 egész tojás, 1 tojássárgája
  • 100 g cukor

A morzsatetőhöz:

  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál zabkorpa
  • 50 g cukor
  • 50 g hideg vaj
  • 1 kiskanál gyömbér

A tejszínt és a vaníliás cukrot melegítsd majdnem forralásig. Tedd félre hűlni.

Az egész tojást, a tojássárgáját keverd habosra a cukorral. Add hozzá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett elegyítsd össze a langyos tejszínnel.

Tedd vissza a tűzre, és sűrítsd be.

A tésztához keverd össze a lisztet a cukorral, és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld hozzá a hideg, kemény vajat. Adj hozzá 3 evőkanál vizet, és dolgozd, gyúrd össze. Nyújtsd ki 3-4 mm vastagságúra, és bélelj ki vele egy nagyobb piteforma vagy gyümölcstorta alakú tepsit.

A tészta alját kend ki lekvárral.

Öntsd rá a krémet, és meleg sütőbe téve, 180 fokon süsd 20 percig.

Szórd meg a tetejét morzsával.

A morzsatetőhöz keverd össze a lisztet, a zabkorpát, a gyömbért és a cukrot, és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeld bele a vajat. Gyúrd össze a kezeddel, és morzsázd a krém tetejére.

Süsd további 15 percig, míg a morzsa aranybarnára pirul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top