Gasztro

Mediterrán halleves

Az olasz halleves önmagában, friss, lyukacsos fehér kenyérrel laktató ebéd lehet. A leves nem annyira bő lére eresztett, mint a magyar levesek, sok hal, kevés lé a jellemző rá.

Hozzávalók:

  • 50 dkg garnéla, fejjel és páncéllal
  • 30 dkg feketekagyló
  • 30 dkg tintahal vagy bébipolip
  • 20 dkg tengeri halfilé
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, bors
  • egy csokor petrezselyem
  • 400 g paradicsomszósz
  • 1 darab paradicsom

Mediterrán halleves

Elkészítés:

Készítsünk halalaplevet: pucoljuk meg garnélákat, a húst tegyük félre. A fejeket és a páncélt olívaolajon fokhagymával pirítsuk meg (ezekben a részekben van a legtöbb ízanyag), öntsük hozzá a fehérbort, adjuk hozzá a paradicsomot, 1 liter vizet, sót, borsot és petrezselymet. Nagy lángon fél óráig forraljuk, majd szűrjük le az alaplevet.

Az alaplébe először a bébipolipot tegyük, és főzzük puhára kb. 20-30 perc alatt. A polippal együtt adjuk hozzá a paradicsomszószt is. A többi halféleségnek elég pár perc főzés: tegyük a lébe a halfilét, a rákokat, majd egy perc múlva a kagylókat is. Lefedve, forralva főzzük, míg a kagylók 3-4 perc alatt kinyílnak.
Ha nem friss, hanem előfőzött és fagyasztott kagylót használunk, azok már nyitva vannak, vagy páncél nélküliek, ebben az esetben is elég a pár perc főzés. Szórjuk meg bőven friss, aprított petrezselyemmel.

Tipp:

Aki még sosem főzött kagylót, arra figyeljen leginkább, hogy minél frissebb árut vegyen. Amelyik kagyló már természetes állapotában ki van nyílva, azonnal dobjuk ki. (Egy pici rés még természetes, de ha teljesen belelátunk, mehet a kukába.)
Ugyanez vonatkozik arra, amelyik a főzés után is zárva marad, hiszen az a jó, ha főzés közben nyílik ki. Felhasználás előtt alaposan mossuk és sikáljuk meg őket, távolítsuk el a „szakállukat” is. Ha kis kő van rajtuk, azt pattintsuk le.

Egészben sült vörösboros camembertA legfrissebb szám tartalmából:

• Bográcsban főtt ínyencségek
• Spórolós töltött finomságok
• Sörrel turbózott húskülönlegességek
• Lajos Mari almás édességei
• Grillezzünk a szobában

 Fizess elő A Nők Lapja Konyhára!

nlc.hírlevél

Iratkozz fel az nlc hírlevelére, és olvasd elsőként a legizgalmasabb híreket!

FELIRATKOZOM

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése