Hozzávalók 4-6 személyre:
- 2 nagy padlizsán
- 4 kaliforniai paprika, megsütve, lehéjazva
- 30 dkg darált marhahús
- 1 nagy hagyma, finomra aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- 1 csokor petrezselyem
- 15 dkg főtt rizs
- 1 teáskanál fahéj
- 1 kávéskanál őrölt szegfűbors
- só, bors
Elkészítés:
A sült kaliforniai paprikát akár 3-4 nappal korábban is elkészíthetjük: A sütőt grillfokozatra állítjuk. A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, és alufóliával bélelt tepsire helyezzük, vágott felével lefelé. Addig sütjük, amíg a héja teljesen fekete és hólyagos lesz (ez sütőtől függően 15-20 perc).
Hőálló tálba tesszük, lefedjük folpack fóliával, majd kb. 15 percig így hagyjuk. Ez idő alatt a paprika összeesik, és a héja könnyen lehúzhatóvá válik. Csíkokra vágjuk, ha előre dolgoztunk, olívaolajjal meglocsolva, hűtőben tároljuk.
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
A padlizsánokat közepesen vastag (1,5 cm-es) karikákra szeleteljük. Alufóliával bélelt tepsit meglocsolunk olívaolajjal, megszórunk kevés sóval, borssal, és rátesszük a padlizsánkarikákat. A tetejüket szintén megkenjük az olajjal, majd 20 perc alatt pirosra sütjük.
Közben elkészítjük a fűszeres “hústölteléket”: serpenyőben üvegesre pirítjuk a hagymát és a fokhagymát, megszórjuk a fűszerekkel, rádobjuk a marhahúst, fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a petrezselymet.
Összekeverjük a főtt rizzsel. Egy kiolajozott tortaformába vagy jénaiba rétegezzük a hozzávalókat: először sült padlizsán, rá sült paprika, majd a fűszeres rizses hús, végül ismét padlizsán következik. 180 C fokos sütőben 15 percig sütjük, hogy összeálljon. Joghurttal, pitával tálaljuk.
A legfrissebb szám tartalmából: • Bográcsban főtt ínyencségek |