Hozzávalók:
A tésztához:
- 5 dkg rétesliszt+15 dkg finomliszt
- 5 dkg vaj
- csipet só
- 1 dl víz
- 7 dkg olvasztott vaj a kenéshez
- liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez:
- 4-5 darab puha körte
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
- 2-3 cl Amaretto likőr (vagy mandulaaroma)
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A kétféle lisztet egy tálban a vajjal elmorzsoljuk, a sót a vízben feloldjuk, és a lisztes vajhoz adva tésztát gyúrunk belőle. Géppel vagy kézzel (deszkán) jól kidolgozzuk a tésztát, majd hagyjuk pihenni fél órát úgy, hogy letakarjuk a deszkán.
Egy belisztezett konyharuhán szögletesre nyújtjuk a tésztát, amilyen vékonyra csak tudjuk, majd a kezünkbe véve elkezdjük kihúzni a széleit, a közepét pedig a kézfejünkre feszítjük.
A tetejét megkenjük az olvasztott vajjal, majd egyenletesen rászórjuk a tölteléket
A serpenyőben felhevített vajra rádobjuk a meghámozott körtecikkeket, beletesszük a cukrot és a citromhéjat, majd jól átforgatjuk, de nem főzzük puhára.
A mazsolát megmossuk, kevés vízben 1-2 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet, és hozzáadjuk az Amarettót.
Ezután azonnal letakarjuk alufóliával, így a felpuhult mazsola magába szívja a likőrt. 15 perc múlva hozzáadjuk a körtéhez, majd a keveréket a kihúzott rétestésztára szórjuk, és a konyharuha segítségével feltekerjük. Megkenjük a tetejét tojással, és 200 C fokos sütőben pirosra sütjük.
A legfrissebb szám tartalmából: • Bográcsban főtt ínyencségek |