Gasztro

Az ősi teanövény

Kínában úgy tartják, maguk az istenek hozták a teát a Földre. Japánban pedig kifejlesztették a Chadô teautat, amely egy életen át tart tartó gyakorlási módszer. A csend művészi rituáléja, melynek céljai a zen-meditációhoz hasonlóak: lelki nyugalom, belső öröm és együttérzés. A mongolok és a kínaiak félbeszakították harcaikat, amint meghallották a teázás óráját jelző gongot. A kelet-frízek viszont kemény harcokat vívtak az értékes italért. Varázslat, érzések és kalandok övezik a teát – és a tea növényét.

Az ősi teanövényCamellia Sinensis. A tea növénye a kaméliafajták osztályába tartozik, hazája Kína, a tea őshazája.
Ott már több mint 5000 éve termesztik és főként zöldteaként fogyasztják. A magas hegyekben és az enyhe, csapadékos éghajlati viszonyok között a tea csodálatosan fejlődik. A teanövény eredetileg fa volt, amely rendkívül sokáig élt, és akár 30 méteresre is megnőtt.

Később a tealevelek könnyebb leszedhetősége érdekében a Camellia Sinensis teacserjeként 60-80 cm magas növésűvé termesztették. A teanövény levelei keskenyek, kicsik, és kiváló aromájuk van. A fiatalabb levelek alsó oldalát és a levélrügyeket finom pihe borítja, amely a fehér teánál feldolgozás után ezüstös rétegként látható is.

A tudományos érdeklődés és az egyik legfontosabb koffeintartalmú ital magas ára jó okot szolgáltattak arra, hogy a teanövényt a középkorban Európában is meghonosítsák.

 

Egy növény – öt teafajta

A tea növény őseA Camellia Sinensis teanövényből nyerhető az öt legjobb teafajta: a fekete tea, a zöld tea, az Oolong-tea, a Pu-Erh-tea és a fehér tea. Különleges fermentációs eljárásokkal és a legkülönfélébb érlelési folyamatokkal lehet létrehozni a különféle teafajtákat.
A feketeteához megfonnyasztják, összetekerik, fermentálják és megszárítják a leveleket. A fermentációval erőteljes aroma keletkezik.
A zöldteánál a leveleket fonnyadás után vízgőzben kezelik, és vasserpenyőben hevítik, a fermentációt megakadályozandó. Ezáltal a friss levélben megtalálható csaknem összes értékes hatóanyag megmarad.
Az ízélmények különleges fajtája az Oolong-tea. Egy félig fermentált teáról van szó.

A fehér tea pedig igazi különlegesség. A friss tealeveleket a napon szárítják. Ízében a fehér tea a zöld- és a fekete tea között helyezkedik el, és friss illata van.

A Pu-Erh-teánál a fermentációs eljárásban rejlik a különbség. A Pu-Erh-teának ugyanazok az alkotóanyagai, mint a fekete- és a zöld teának,  de földes íze van, salaktalanító hatása miatt pedig „zsírgyilkosnak” tartják. A tea aromáját és minőségét meghatározza a növény mellett a termőterület, az éghajlat, a talajviszonyok, a szedés ideje és a feldolgozás.

 

Az ősi teanövény


A szedés aranyszabálya

Egy teacserjének több ezer levele van. Azonban nem minden levélből készül tea. Aranyszabály a kiváló minőség eléréséhez, amelyet az egész világon betartanak: “Two leaves and the bud”: csak a két legfelső levelet és a rügyet szedik le a cserjéről, mert ezekben van a legfinomabb aroma. Így tehát a teakülönlegességek származása és feldolgozása mellett a gondos kézimunkával végzett minőségi szedés is nagy különbséget jelenthet.

 

Egészségügyi szempontok

A tea növény őseA tea sokféle, az egészséget támogató hatása bizonyára szintén oka annak, hogy egyre nő a tea fogyasztók száma. A teában különösen egészségesek a polifenolok, amelyek antioxidáns hatásúak, és ártalmatlanítják a testben lévő szabad gyököket. Ezáltal óvják a sejteket, meggátolják egyes baktériumok és vírusok szaporodását, valamint a test saját sejtjeinek rákos sejtekké alakulását. Ezenkívül a teában lévő fluorral együtt védik a fogakat. Természetes öregedésgátló szerként főleg a zöldtea kedvelt, mert segít megelőzni a napfény okozta bőrkárosodások kialakulását. Ezek a pozitív hatások azonban csak a frissen forrázott tea esetén érvényesülnek, mert ezek a kész teákhoz (pl. jeges teák) képest akár 5-ször több polifenolt tartalmaznak.

 

 

Terméktipp:

 

A tea növény őseTEEKANNE “Zöld tea” – egy ízletes és egészséges teakülönlegesség

A zöld teát Kínában már évezredek óta ízletes italként és a jó közérzet forrásaként tartják számon. Napjainkban a természetes antioxidáns tartalma miatt vált híressé, amely segíti a szervezet szabad gyökök elleni védelmét. A TEEKANNE “Zöld Tea” egy összetéveszthetetlen, könnyű ízű, tradicionális kínai zöld tea.

 

A tea növény őseTEEKANNE Világszerte különleges teák “Fehér Tea” – kitűnő, egyedi, ritka teakülönlegesség

A fehér teát Dél Kína Fucsien tartományának magasan fekvő hegyi területein termesztik, a nevét pedig az ezüst fehér bolyhos tealevelekről kapta. A teakülönlegesség elkészítéséhez csak a legszebb leveleket használják, ennek köszönhető a tea könnyű íze. A fehér tea természetes antioxidánsokat tartalmaz, amely segít a szervezet szabad gyökök elleni védelmében.

 

A tea növény őseTEEKANNE “Earl Grey” – egy friss, könnyed ízű tökéletes angol teakülönlegesség

Az Earl Grey tea Charles Grey brit miniszterelnökről kapta a nevét a 19. század elején. A legenda szerint egy kínai mandarintól kapta meg a különleges teakeverék receptjét. Ez a tökéletes fekete tea keverék a bergamott friss ízével ma az egyik legkedveltebb tea a világon.

A fekete tea természetes antioxidánsokat tartalmaz, amely segít a szervezet szabad gyökök elleni védelmében.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top