Csirke teamarinádban
Hozzávalók 4 személyre:
1 EK zöldtea (Pl. Sencha)
1 lime
4 csirkecomb (kb. 900 g)
20 g olvasztott vaj
250 g Basmati rizs
1 csokor zöldhagyma
1 chilipaprika
1/2 csokor citromfű
só
frissen őrölt bors
Elkészítés:
A teafüvet leöntjük 500 ml forrásban lévő vízzel, lefedve 3 percig állni hagyjuk. Ezután átöntjük egy szűrőn és hagyjuk kihűlni. A lime-ot forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, vékony szeletekre vágjuk, és a teához adjuk. A csirkecombokat megmossuk, lecsöpögtetjük. Sóval, borssal bedörzsöljük őket. Az olvasztott vajat felmelegítjük. Jól elősütjük benne a csirkecombokat. Felengedjük a marináddal, és közepes lángon, kb. 20 percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A rizst a csomagoláson található leírás szerint elkészítjük. A zöldhagymát megtisztítjuk, megmossuk, darabokra vágjuk. A chilipaprikát megmossuk, szárazra töröljük, apróra vágjuk. Mindkettőt hozzákeverjük a csirkecombokhoz, és további 15 percig főzzük. Letépjük a citromfűlevelek szárát, a leveleket megmossuk, megszárítjuk, felaprítjuk. A csirkecombokat szósszal és rizzsel tálaljuk. Megszórjuk citromfűvel.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Forrás “Német Teaszövetség”
Tea praliné
Hozzávalók 30 darabhoz:
250 g étcsokoládé
1/8 l tejszín
2 EK Assam tea
½ TK gyömbérpor
50 g puha vaj
Elkészítés:
A csokoládét apróra vágjuk. A tejszínt felfőzzük az Assam teával és a gyömbérporral, és leszűrjük. A csokoládét felolvasztjuk. Kb. két órán át hűlni hagyjuk. A vajat apró darabokra vágva elosztjuk a tea-csokoládémasszán, és keverőgéppel krémesre felverjük. Csillag végű nyomózsákba töltjük, kis kúpokat nyomunk formákba.
Forrás “Német Teaszövetség”
Tengeri hal rizságyon, zöldteával
Hozzávalók:
2 szelet tengeri halfilé (a legfinomabb durbincsból, de ez Magyarországon ritkán fellelhető)
szezámmag
¼ l zöldtea
250 g rizs
1 szép, piros paprika
¼ l édes tejszín
3 mogyoróhagyma
só,
olaj,
szójaszósz
Elkészítés:
Készítsd el a zöldteát.
Főzd meg a rizst.
Vágd kis kockákra a paprikát, párold meg kevés olajon.
Keverd össze a rizzsel, és az egészet tedd egy előmelegített tálba.
Öntet:
Kockázd fel a mogyoróhagymát, párod kevés olajon üvegesre.
Öntsd az egészre az előzőleg elkészített zöldteát.
Ízlés szerint adj hozzá kevés szójaszószt.
Főzd fel édes tejszínnel, és keverd el mixerrel.
Ezután öntsd a kész szószt a tálban lévő rizsre.
Hal:
Sózd be a halfilét egy kicsit, és forgasd felvert tojásba és szezámmagba.
Süsd a halat forró olajban világosbarnára.
Tálalás előtt vágd csíkokra a halat, és helyezd a rizsre.