Gasztro

Teázás az irodában

Túl sok a munka, túl kevés az idő, a főnök rosszkedvű, kapkodva étkezünk, és a következő tárgyalás már itt van a nyakunkon? Vajon kinek jut eszébe ilyenkor egy pihentető teaszünet? Pedig a tea, munka közben az irodában is sokat tehet a testi és szellemi jó közérzetünkért.

Őszintén: Az irodára gondolva kinek jutnak eszébe olyan dolgok mint, felfrissülés, jókedv, jó közérzet, kiegyensúlyozottság vagy ellazulás?
Pedig éppen ezekre az érzésekre van szükségünk munka közben ahhoz, hogy egyfelől  jó és kreatív legyen a munkavégzés, másfelől, hogy megőrizzük egészségünk, hogy ne essünk áldozatul az idegőrlő és egészségre ártalmas stressznek. Ehhez pedig a legjobb társ, a tea.

 

Kezdjük frissen a munkanapot!

Teázás az irodábanA tea ideális élénkítő ahhoz, hogy jól induljon a nap, és hogy erőt tudjuk venni a délutáni bágyadtságon. A kávéhoz hasonlóan tartalmaz koffeint, amit a teánál régebben teinnek neveztek. A koffein élénkít és serkenti a központi idegrendszert. A kávéval ellentétben azonban a tea lassan jutattja el testüknek a koffeint.
A kávénál az izgató hatás az első fél órában jelentkezik, azután gyorsan visszatér a fáradtság. A tea serkentő hatása ezzel szemben lassabb, és a hatás is tartósabb.
A tea élénkít és serkent, anélkül, hogy felizgatna. További előnye, hogy szabályozni lehet a hatását: ebben döntő szerepe van az ázási időnek.

Ha azt szeretnénk, hogy a tea serkentsen és élénkítsen, akkor az ázási idő két-három perc legyen, mert ennyi idő alatt szabadul fel a koffein a főzetben. Ha a teától nyugtató, ellazító hatást várunk, akkor a három-öt perces ázási idő ajánlott (hosszabb ázási idővel sem lesz erősebb a tea, csak sötétebb és keserűbb). Így élénkíthet a tea, fokozhatja a kreativitást és a teljesítőképességet. A tea emellett sok értékes anyagot is tartalmaz, amelyek fokozzák az általános jó közérzetet munka közben.

Az, hogy fekete vagy zöld a teát válasszunk, ilyenkor nem jelent különbséget, hiszen mindkettőben ugyanannyi a koffein.

A kínaiak, akik a zöld teát  évezredken át használták orvosságként, készítettek egy teafőzetet fáradtságra és a koncentráció fokozására. De nemcsak a fekete- és a zöldteának, hanem sok gyógynövényből készült teának is kellemesen élénkítő és frissítő hatása van.

 

Egész nap lazán

Serkentő hatása mellett ugyanolyan fontos a tea lazító, kiegyensúlyozó hatása. Már maga a teakészítés szertartása és az illat is gondoskodnak néhány perc nyugalomról, a munkahelyi stressztől eltávolodva. A teában megtalálható illóolajok felelősek a kiegyensúlyozó hatásért. Ezáltal az ébrenlét és az ellazulás varázslatos elegye jön létre.

Ha az iroda a feje tetején áll, a telefon egyfolytában cseng és egyszerre három dolgot kell elintézni, akkor ez a legjobb feltétel a maximális teljesítéshez, amely még örömet is okoz. Sőt, néhányan a zöld tea fogyasztásától kellemes eufórikus állapotban érzik magukat. Speciálisan a mindennapos munkastresszben való ellazításra és megnyugtatásra kiválóan alkalmasak a különféle gyógyteák is.

A komlónak, a citromfűnek és a narancsvirágnak pl. kellemes nyugtató hatása van. Különösen nyugtató hatást tulajdonítanak a vörösbokor teának is. Ugyanakkor támogatja a test saját boldogsághormonjait, ezáltal kiválóan alkalmas a hangulat fokozására egy nehéz napon. Vannak olyan gyógytea-keverékek is, amelyeket arra szántak, hogy jótékonyan hassanak az ideges gyomorra és a feszült idegekre. A borsmenta pl. helyre teszi a gyomrot és segít emésztési zavarok, teltségérzet, rosszullét és hasfájás esetén.

 

 

Télen is fitten

Beköszöntött az ősz, egy hidegebb évszak.  Ilyenkor gyengének érezzük magunkat, közeleg a lehűlés, nem vagyunk ténylegesen betegek, de fittek sem, és nehezebben megy a munka. A legalkalmasabb idő egy erősítő csésze gyógyteára.
A kamilla a megfázás klasszikus ellenszere. Az édeskömény, a zsálya és a kakukkfű finoman és ellazítóan hat a torokra és a mellkasra. Torokfájás esetén a zsályateával történő gargalizálás csodát tehet. A tea alkotóanyagai erősítik az immunrendszert és segítenek a betegségek megelőzésében. Különösen a zöld tea, de a feketetea és a gyógyteák is sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek segítenek megőrizni a test fittségét és teljesítőképességét a hideg évszakban.

 

Stílusosan megbeszélés közben

A megbeszélések és meetingek minden fajtája kitűnő lehetőség egy csésze teára. Egy illatos, jóleső tea mellett könnyebb beszélgetni, és néhány problémát gyorsabban meg lehet oldani, mint azt gondolnánk. Aki vendégeit teával kínálja, vendégszeretetről és stílusról tanúskodik. A vendégek ezt nagyra értékelik, ami már önmagában is egy fontos pozitívum.

Speciális meetingeknél természetesen kínálhatunk speciális teafajtákat is. Kreatív összejövetelnél hasznos lehet a zöld tea vagy különféle gyógynövények élénkítő hatása, míg a komoly megbeszéléseket könnyebb vezetni egy nyugtató hatású gyógytea-keverékkel.

A hivatali idő mindenesetre ideális a teázáshoz. Még ha első pillanatban nem is gondolunk erre, az irodában és munka közben számos, különféle lehetőség adódhat egy illatos, jótékony, élénkítő vagy nyugtató, egyszerűen egy fenséges tea elfogyasztására.

 

A tea hatásai – irodai kislexikon

Élénkít, serkent: A zöld tea lassan adja le a koffeint a testnek, és így hosszabb ideig serkent.

Ellazít: Ha egy kicsit besokallunk, segít a citromfű ellazító és idegnyugtató hatása.

Frissít: A citronella szabadjára bocsátja a friss energiákat, és fokozza a koncentrációs képességet.

Harmonizál: A narancshéjnak melegítő, a testet és a szellemet harmonizáló hatása van.

Inspirál: A verbéna inspirál, ha elfáradtak a gondolataink.

Fokozza a kreativitást: A matétea nemcsak a farkaséhségtől óv, de élénkíti az agyat is.

Fokozza a teljesítményt: A feketetea a benne található koffein és sok más alkotóanyag miatt teljesítményfokozó hatású.

Stresszcsökkentő: Ha fokozódik a stressz, akkor jót tesz a vörösbokor tea – nyugtató, görcsoldó hatású, és támogatja a test saját boldogsághormonjait.

 

 

 

Terméktipp:

 

Az iroda a teázás idejeTEEKANNE Harmónia a testnek és a léleknek „Brain Power”

TEEKANNE Harmónia a testnek és a léleknek a “Brain Power” egy egyedi, serkentő gyógytea, amely segíti a felfrissülést, ha kimerültek vagyunk. A zöld tea serkentő hatású, a napraforgó virágok pedig segítenek a test és a lélek egyensúlyának megtartásában. A sodort mentalevél, a csipkebogyó, a mézfű, a citromfű és az eukaliptusz frissítő ízt kölcsönöznek a teának.

 

 

Az iroda a teázás idejeTEEKANNE Világszerte különleges teák „Rooibos Vanília” – egy kellemes gyógytea keverék ízletes vanília aromával.

A Rooibos tea könnyed aromájáról és kellemes, relaxáló hatásáról ismert, Dél Afrikából származó egyedi teakülönlegesség. Természetes antioxidánsokat tartalmaz, amely segít a szervezet szabad gyökök elleni védelmében.  A Rooibos teák, amelyek nem tartalmaznak koffeint, hozzájárulnak a kellemes közérzethez. A zamatos vanília kellemesen édes ízt ad a teának.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top