A télbe fordult időjárás könnyebb elviseléséhez álljon itt három lélek- és gyomormelengető finomság. Gyorsan, könnyen, finomat.
Amerikai palacsinta |
Sokkal gyorsabban megvan, mint európai rokona, igazi melengetős finomság, amelyet dzsemmel, csokikrémmel tortává dagasztunk, majd apró darabokban bekebelezzük.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 4 ek. vaníliás cukor
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl tej
- ½ csomag sütőpor
- 20 dkg túró
- 9 ek. rétesliszt
- csipet só
A tojásokat kikeverem a cukorral és a mascarponéval. Ehhez adom a sütőporos lisztet, és a tejjel kellő lágyságú tésztává hígítom. Végezetül belekeverem a villával kicsit megtört túrót.
A serpenyőt nem forrósítom túl, olajos papírral kikenem, majd a serpenyőbe néhány pici halmot teszek, amelyet a kanál hátával kicsit ellapítok. Spatulával fordítok rajta, majd rekordidő alatt tálalom, hogy éhen ne haljanak a Nők.
Currys zöldségleves |
Ezt a levest bögrében szoktam szervírozni. Tipikusan az az étel, amellyel az ember egy kellemes, meleg zugba kucorodik, takaróval a térdén, és átszellemülten, kezeit gondosan a bögrére fonva melengeti magát.
Hozzávalók:
- 2 póréhagyma
- 5 szem krumpli
- 5 szál sárgarépa
- 10 dkg vaj
- 2 dl főzőtejszín
- só
- 3-4 kk. curry
A vajon megdinsztelem a karikára szelt hagymát, amíg az készül, addig megpucolom és felkockázom a többi zöldséget. Ezeket hozzáöntöm a hagymához, annyi vizet adok hozzá, hogy épp ellepje. Közepes tűzön megfőzöm. Botmixerrel elsimítom, curryvel, sóval ízesítem, kis vízzel, tejszínnel rottyantok rajta, és tálalom.
Tökéletes életmentő.
Rozmaringos-diós keksz |
Apró, sósan édes és édesen sós apróság. Fémdobozba zárva sokáig eláll. Amikor szükség van rá, akkor csak fel kell nyitni ezeknek a dobozoknak a fedelét, és egy jó tea, kakaó vagy kávé mellé elmajszolni ezt a finomságot.
Hozzávalók:
- 1 bő kk. rozmaring
- 6 dkg dió
- 35 dkg finomliszt
- 22 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 1-2 ek. hideg víz
A diót megdarálom, a szárazanyagokat összekeverem, majd a feldarabolt hideg vajjal elmorzsolom. Amikor már homogén morzsám van, akkor hozzáadom a tojások sárgáját és egy kevés vizet, hogy jól gyúrható, de nem ragadós tésztát kapjak.
A tésztát fél órára hűtőbe dugom. A tepsiket kibélelem sütőpapírral, a sütőt pedig 170 fokra előmelegítem.
A tésztát rúddá nyújtom, ujjnyi vastag karikákra metélem. A szeleteket a tenyerem között gömbbé formázom, majd óvatosan összelapítom. Az így keletkezett korongokat a sütőpapíros tepsikre fektetem, a tepsit a sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg halványan meg nem színesedik.