Gasztro

Édes kis semmiségek, avagy három borúfelejtő, lélekmelengető finomság

Idén valahogy nagyon gyorsan és hirtelen tört ránk ez a léleknáthásító idő. Az ember hirtelen azt sem tudta, honnan ássa elő a nagykabátot, hogyan izzítsa be a fűtést. Lassan azonban hozzászokunk a gondolathoz, hogy ez most minimum márciusig így marad.

A télbe fordult időjárás könnyebb elviseléséhez álljon itt három lélek- és gyomormelengető finomság. Gyorsan, könnyen, finomat.

 Amerikai palacsinta


Édes kis semmiségek, avagy három borúfelejtő, lélekmelengető finomságSokkal gyorsabban megvan, mint európai rokona, igazi melengetős finomság, amelyet dzsemmel, csokikrémmel tortává dagasztunk, majd apró darabokban bekebelezzük.

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 4 ek. vaníliás cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tej
  • ½ csomag sütőpor
  • 20 dkg túró
  • 9 ek. rétesliszt
  • csipet só

A tojásokat kikeverem a cukorral és a mascarponéval. Ehhez adom a sütőporos lisztet, és a tejjel kellő lágyságú tésztává hígítom. Végezetül belekeverem a villával kicsit megtört túrót.

A serpenyőt nem forrósítom túl, olajos papírral kikenem, majd a serpenyőbe néhány pici halmot teszek, amelyet a kanál hátával kicsit ellapítok. Spatulával fordítok rajta, majd rekordidő alatt tálalom, hogy éhen ne haljanak a Nők.

Currys zöldségleves


Édes kis semmiségek, avagy három borúfelejtő, lélekmelengető finomságEzt a levest bögrében szoktam szervírozni. Tipikusan az az étel, amellyel az ember egy kellemes, meleg zugba kucorodik, takaróval a térdén, és átszellemülten, kezeit gondosan a bögrére fonva melengeti magát.

Hozzávalók:

  • 2 póréhagyma
  • 5 szem krumpli
  • 5 szál sárgarépa
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3-4 kk. curry

A vajon megdinsztelem a karikára szelt hagymát, amíg az készül, addig megpucolom és felkockázom a többi zöldséget. Ezeket hozzáöntöm a hagymához, annyi vizet adok hozzá, hogy épp ellepje. Közepes tűzön megfőzöm. Botmixerrel elsimítom, curryvel, sóval ízesítem, kis vízzel, tejszínnel rottyantok rajta, és tálalom.

Tökéletes életmentő.

Rozmaringos-diós keksz

Édes kis semmiségek, avagy három borúfelejtő, lélekmelengető finomságApró, sósan édes és édesen sós apróság. Fémdobozba zárva sokáig eláll. Amikor szükség van rá, akkor csak fel kell nyitni ezeknek a dobozoknak a fedelét, és egy jó tea, kakaó vagy kávé mellé elmajszolni ezt a finomságot.

Hozzávalók:

  • 1 bő kk. rozmaring
  • 6 dkg dió
  • 35 dkg finomliszt
  • 22 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1-2 ek. hideg víz

A diót megdarálom, a szárazanyagokat összekeverem, majd a feldarabolt hideg vajjal elmorzsolom. Amikor már homogén morzsám van, akkor hozzáadom a tojások sárgáját és egy kevés vizet, hogy jól gyúrható, de nem ragadós tésztát kapjak.

A tésztát fél órára hűtőbe dugom. A tepsiket kibélelem sütőpapírral, a sütőt pedig 170 fokra előmelegítem.

A tésztát rúddá nyújtom, ujjnyi vastag karikákra metélem. A szeleteket a tenyerem között gömbbé formázom, majd óvatosan összelapítom. Az így keletkezett korongokat a sütőpapíros tepsikre fektetem, a tepsit a sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg halványan meg nem színesedik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top