Toszkán bableves |
Mondvacsinált raguleves, húsmentesen is tartalmas és melengető.
- 40 dkg-os fehérbabkonzerv
- ½ fej kisebb kelkáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 2 közepes krumpli
- 1 nagy szár póréhagyma
- 1 ½ l húsleves
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 kk. petrezselyem
- 1 kk. oregánó
Apróra vágom a vöröshagymát, szépen felkarikázom a póréhagymát, összeaprítom a fokhagymát, majd mindezt megpárolom egy kevés olívaolajon. Néhány percet hagyom dinsztelődni, majd a fazékba dobom a kockára vágott krumplit, s felöntöm a babkonzerv levével, valamint a húslevessel. Fűszerezem, sózom. Tíz percet hagyom fedő alatt főni. Ezután nagyjából a leves felét egy tálba merem, botmixerrel krémesítem, majd visszaöntöm a fazékba. A leveshez adom a laskára vágott kelkáposztát, majd néhány perccel később a babot. Egyet rottyantok rajta, és tálalom.
Borjúbecsinált |
Fanyarkás, tartalmas – húsimádóknak.
- 2 nagyobb fehérrépa
- 4-5 sárgarépa
- 1 karalábé
- 1 kisebb zellergumó
- 1 csokor petrezselyem
- só
- 1 vöröshagyma
- 6-7 szem fekete bors
- 70 dkg borjúhús
- 1 citrom leve
A galuskához:
- 1 tojás
- 1 kk. vaj
- csipetnyi só
- annyi finomliszt, amennyivel rugalmas tésztát ad ki
A hideg vízben felteszem a héjas vöröshagymát, a zellergumót és a fűszerlabdába zárt borsot. Amíg felmelegszik a víz, addig felkockázom a húst, s ezt is a vízbe teszem. Közepes lángon gyöngyöztetem, amíg a hús majdnem megpuhul. Ekkor sózom, hozzáadom a karikára vágott répákat, a felkockázott karalábét. Elkészítem a galuskát, és a levesbe szaggatom. Végezetül apróra vágott friss petrezselymet és egy citrom levét adom a leveshez.
Tárkonyos csirkeraguleves |
A legtempósabban elkészíthető raguleves.
- 60 dkg csirkemell
- 1 fakanálnyi kacsazsír
- ½ kg gyorsfagyasztott sárgarépa-borsó keverék
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 1 citrom leve
- 2-3 közepes krumpli
- 1 kk. szárított tárkony
- 2-3 dl 20%-os főzőtejszín
A kacsazsírt megolvasztom a fazékban. Rádobom az apróra vágott vöröshagymát, megdinsztelem. Amikor már üveges a hagyma, akkor a fokhagymát is hozzáadom, végezetül a kockára vágott csirkemell következik. A húst alaposan kifehérítem, majd vízzel és a főzőtejszínnel felöntöm. Amíg takarékon fődögél a dolog, addig megpucolom és kockázom a krumplit, és kikeresem a mélyhűtőből a sárgarépa-borsó párost is. A zöldségeket a leveshez adom, sózom, borsozom, és közepes lángon hagyom főni. Amikor már majdnem jó minden, akkor hozzáadom a tárkonyt. Tálalás előtt belecsavarom a citrom levét. Az persze egyéni megítélés dolga, hogy kinek mikor kellően savanyú a leves, de általában fél és egy citrom közötti az a mennyiség, amely kellemesen elsavanyítja, de nem teszi ehetetlenné a ragut.