Gasztro

Három fantasztikus raguleves

Tartalmas, nem túl bonyolult meleg egytálételek hideg őszi és téli időre. Személy szerint én nagyon kedvelem ezeket a leveseket. Hétvégén egy-egy nagyobb adag palacsintával vagy egy tepsinyi buktával nagyon kellemes, kiadós családi ebéddé formálhatók.

 Toszkán bableves

 

Három fantasztikus ragulevesMondvacsinált raguleves, húsmentesen is tartalmas és melengető.

  • 40 dkg-os fehérbabkonzerv
  • ½ fej kisebb kelkáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 2 közepes krumpli
  • 1 nagy szár póréhagyma
  • 1 ½ l húsleves
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 kk. petrezselyem
  • 1 kk. oregánó

Apróra vágom a vöröshagymát, szépen felkarikázom a póréhagymát, összeaprítom a fokhagymát, majd mindezt megpárolom egy kevés olívaolajon. Néhány percet hagyom dinsztelődni, majd a fazékba dobom a kockára vágott krumplit, s felöntöm a babkonzerv levével, valamint a húslevessel. Fűszerezem, sózom. Tíz percet hagyom fedő alatt főni. Ezután nagyjából a leves felét egy tálba merem, botmixerrel krémesítem, majd visszaöntöm a fazékba. A leveshez adom a laskára vágott kelkáposztát, majd néhány perccel később a babot. Egyet rottyantok rajta, és tálalom.

 Borjúbecsinált

 

Három fantasztikus ragulevesFanyarkás, tartalmas – húsimádóknak.

  • 2 nagyobb fehérrépa
  • 4-5 sárgarépa
  • 1 karalábé
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 vöröshagyma
  • 6-7 szem fekete bors
  • 70 dkg borjúhús
  • 1 citrom leve

A galuskához:

  • 1 tojás
  • 1 kk. vaj
  • csipetnyi só
  • annyi finomliszt, amennyivel rugalmas tésztát ad ki

 

A hideg vízben felteszem a héjas vöröshagymát, a zellergumót és a fűszerlabdába zárt borsot. Amíg felmelegszik a víz, addig felkockázom a húst, s ezt is a vízbe teszem. Közepes lángon gyöngyöztetem, amíg a hús majdnem megpuhul. Ekkor sózom, hozzáadom a karikára vágott répákat, a felkockázott karalábét. Elkészítem a galuskát, és a levesbe szaggatom. Végezetül apróra vágott friss petrezselymet és egy citrom levét adom a leveshez.

 

Tárkonyos csirkeraguleves


Három fantasztikus ragulevesA legtempósabban elkészíthető raguleves.

  • 60 dkg csirkemell
  • 1 fakanálnyi kacsazsír
  • ½ kg gyorsfagyasztott sárgarépa-borsó keverék
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 citrom leve
  • 2-3 közepes krumpli
  • 1 kk. szárított tárkony
  • 2-3 dl 20%-os főzőtejszín

 

A kacsazsírt megolvasztom a fazékban. Rádobom az apróra vágott vöröshagymát, megdinsztelem. Amikor már üveges a hagyma, akkor a fokhagymát is hozzáadom, végezetül a kockára vágott csirkemell következik. A húst alaposan kifehérítem, majd vízzel és a főzőtejszínnel felöntöm. Amíg takarékon fődögél a dolog, addig megpucolom és kockázom a krumplit, és kikeresem a mélyhűtőből a sárgarépa-borsó párost is. A zöldségeket a leveshez adom, sózom, borsozom, és közepes lángon hagyom főni. Amikor már majdnem jó minden, akkor hozzáadom a tárkonyt. Tálalás előtt belecsavarom a citrom levét. Az persze egyéni megítélés dolga, hogy kinek mikor kellően savanyú a leves, de általában fél és egy citrom közötti az a mennyiség, amely kellemesen elsavanyítja, de nem teszi ehetetlenné a ragut.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top