Gasztro

Anglia varázsa és teakultúrája

Anglia - az ember azonnal a királyi fenségekre, az ötórai teára és az esőre gondol. De mindenek előtt Londonnak, ennek a lüktető metropolisznak a vonzerejére. Nem csoda: alig van olyan európai város, amelyik több, a megszokottól eltérő dizájnert, fűzfa poétát és különc divatot kínálna, mint a kultúrák eme olvasztótégelye. Hol máshol talál az ember tulipán mintás ötvenes évekbeli kötött pulóvereket és művészi alkotásokat egy kiállítóteremmé átépített vízerőműben, vagy olyan szórakozóhelyet, mint a "Moro", napjaink egyik legjobb spanyol éttermét, amely az angol konyha iránti megvetését már régen a feledés homályába űzte?

London mindenki számára ismerős. De milyenek is Nagy-Britannia egyéb tájai? Egyeseknek még eszébe jut Stonehenge, Brighton, a tengeri fürdők legismertebbje és a bestseller írónő Rosamunde Pilcher, akinek a történetei Cornwall hangulatos kisvárosaiban játszódnak. Tehát Cornwall: ez az a táj, ahol Anglia kivirul. S vele együtt a lakosai is.

 

Anglia varázsa és teakultúrája

A romantikus Cornwall

Cornwall mindenkit elbűvöl, talán azért, mert önmagában a táj is gyönyörű. S talán azért is, mert az éghajlat oly kellemes. A Golf-áramlat gondoskodik arról, hogy Angliának ezen a részén korábban köszönt be a tavasz és később kezdődik az ősz, mint a sziget egyéb tájain. Itt pálmák és trópusi páfrányok nőnek. Itt-ott egy kis villa áll az út mellett, tele virágos ládákkal. Mintha csak a természet itt minden további nélkül lépten-nyomon előtörne. A végtelen dimbes-dombos országutak magas élő sövényeikkel, amelyek a hangos vadrózsák és csillagfürtök előtt úgy hatnak, mint sötét rózsaszín pamlag párnák, a sziget minden szegletét összekötik egymással. Különleges falucska Penzance a sziget dél-nyugati részén. A csokoládé színű házak előtt pálmák és óriási napraforgók állnak, a kikötőben színes halászhajók ringatóznak, a piacon napellenző ponyva és mozzarellás szendvics kapható. Fehérbe öltözött hölgyek bowlingoznak a tengerparti sétány melletti klub gondozott gyepén. A legendás cornwall-i csempészekre már csak a papundekli kalózok emlékeztetnek, akik a kikötői kocsma előtt az étlapot tartják.

De Cornwall-nak van egy másik arca is: meredek szirtek, hangulatos öblök, amelyhez a tengeri kilátás mindig hozzá tartozik. 258 mérföld, avagy jó 470 kilométer hosszan kígyózik a „Coast Path” a cornwall-i partok mentén, amelyet a tenger morajlása, a sirályok rikoltozása és a tajték finom ködszitálása kísér. Pár mérföldre St. Ives, a művészek városa után kezdődik Cornwall legvadregényesebb tája, ott, ahol a morajló víz a Land’s End szikláit ostromolja, s ahol a Csatorna, az Atlanti-óceán és az Ír-tenger találkoznak. Itt valóban véget érnek a Brit-szigetek. Távolabb, nyugatra fekszenek a Scilly-szigetek, 140 sziget konglomerátuma, amelyek mind Cornwall-hoz tartoznak – de azután már csak Amerika következik.

 

Kastélyokról és világító tornyokról

Anglia varázsa és teakultúrájaAki az eredeti Anglia felfedezésére keresi a lehetőséget, jó helyen jár: ez a National Trust Cottages. A National Trust, amit még 1895-ben alapítottak, azt tűzte ki maga elé feladatul, hogy partszakaszokat, tájegységeket és történelmi épületeket vonjon védelme alá, és ezáltal megőrizze azokat és a tájat egyaránt. Pont a legjobb választás egy ragyogó szabadság eltöltéséhez. A romantikára vágyókat a National Trust Anglia, Wales és Írország 360 különleges nyaralójában várja, amelyek néhány hétre bérbe vehetők.

A Trust menedékházaiban régi kastélyok, világítótornyok, egykori iskolák, történelmi villák, nádtetős házak (amelyek tetejét száraz náddal fedték) és nagy kertek találhatók. Bármennyire is különbözőek – egy valami közös bennük: a régi szép idők sármja és varázsa. Még egy előnyük van: legtöbbször a legtávolabbi és egyben a legszebb helyeken épültek.

 

A lassúság felfedezése

Azok számára, akik angliai szabadságukat pihentető módon és formában szeretnék eltölteni, nincs jobb módszer, mint úgy tenni, mintha a motorizáció virágkorában lennénk: 1930 körül. Az A & B Roads kis forgalmú országútjain az autó kényelmes tempóban kanyarog úgy, hogy a szem befogadhatja és feldolgozhatja a látványt. Megállhatunk régi pub-oknál, ismeretlen fogadóknál és egyszerű „Bed and Breakfast”-eknél (panziók) és felfedezhetjük Anglia egy másik arcát. Ahhoz, hogy ismét megtaláljuk az utazás kínálta kikapcsolódást, fontos, hogy egy ahhoz illő belső nyugalmat érjünk el. A legjobb, ha az ember beszerez egy azokból az időkből származó térképet és semmit sem tervez meg előre. Ezért egyáltalán nincs értelme annak, hogy egy meghatározott időben egy bizonyos helyen legyünk. Hagyni kell, hogy minden egyes útkanyarulatnál valami váratlannal találkozzunk és szánjuk rá az időt arra, hogy fel is fedezzük azt. Mire ez a nagy sietség? A „Kis elragadó szállodák” szállás kalauz úgyis elvezet az ország legszebb sarkaiba és legeldugottabb vidékeire. Végül van még egy feladat, amire időt kell szánni: az ötórai teára.

Anglia varázsa és teakultúrája

 

 

Tradicionális déutáni ötórai tea

Az ötórai tea a jellegzetes angol életformához tartozik és az italkultúra legszilárdabb alkotóeleme. A délutáni teázást rendszeresen betartják, a teát pedig meghatározott szabályok szerint szolgálják fel. Mindenkinek, aki nem Angliában született és így a „teatime” etikettjébe nincs beavatva, először meg kell azt ismernie. Már a kavarással kezdődik. Tilos vadul keverni. A világ teázási szakértői az óramutató szerinti 6 óránál kezdik és a kanalat lassan a 12 óra állásába mozgatják. Ezt háromszor ismétlik meg. A teát mindig csak apró kortyokban isszuk. Ennek gyakorlását javasolja az etikett, mielőtt az ember nyilvánosan teát fogyaszt, vagy részt vesz egy tea-party-n. Még egy fontos részlet, amely a szigorú teázó körökben vitára adhat okot: a teát, vagy a tejet tölti ki előbb az ember?

Anglia varázsa és teakultúrája

 

 

„Milk in First” a neve annak a vitának, amelyet az elismert brit lapokban folytatnak. Az angol királynő, II. Erzsébet, az elkészítés ezen módját részesíti előnyben. Katharina von Braganza is közzétette ezzel a témával kapcsolatos gondolatait. II. Károly király felesége nemcsak a délutáni teázást vezette be Angliában, hanem ő keverte először a teát tejjel azért, mert különben a finom porcelán a forró folyadék miatt megpattant volna. Ez még 1665-ben történt. Anna, Bedford hercegnője, 1800. körül túl hosszúnak találta az étkezés nélküli délutánt, így meghívta barátait egy kis délutáni étkezésre. Ezért az ötórai teát szendviccsel, süteménnyel és édességgel együtt szolgálták fel. Hamar meghonosodott a délutáni teázás a londoni társaságban. 1860-ban már szilárd társadalmi rituáléként kötődött az angol kultúrához.

 

Anglia varázsa és teakultúrájaA teázás szertartása egyre jelentősebbé vált. Ezt felismerhetjük a kifinomult gasztronómiában, amely bordói bor helyett darjeelinget a riojai bor helyett pedig assam teát kínál. Egyre gyakrabban jelenik meg a tea többfogásos menük kísérőjeként. A tea egyre inkább hódít ezen a téren is. Egy zöld tea, vagy egy darjeeling tea sok főételhez illik – nem csak azért, mert könnyen emészthető. A tea semlegesebb, mint a bor. A rosszul megválasztott bor megzavarhatja az étel ízét, ezzel szemben egy könnyű tea mindig illik hozzá. Aki saját maga szeretné egy egész ételsorhoz kiválasztani a teákat, a következőkre kell figyelnie: minél finomabb az alkalmazott hozzávalók saját íze, annál lágyabbnak vagy keményebbnek kell lennie a tea aromájának

A szárnyasok nagyon jó kísérői a következő teafajták sencha, oolong, darjeeling, vagy ceylon.
A sushi-hoz egy friss zöld tea illik, amennyiben a tonhalat sütik, ahhoz erőteljes fajták illenek, mint a darjeeling 2nd flush, vagy egy erősebb ceylon.
A teák széles választékát kínálhatjuk étkezés előtt és után egyaránt: az ételsor megalapozásához zöld tea és maracuja-lé koktél illik. Ehhez a hideg zöld teát marajuca-lével, tabascoval, lime-mal és gyömbéres üdítővel keverjük, s végül egy jégkockával teli pohárba töltjük. Kész a varázslatos lime! A desszertekhez, de szendvicsekhez is egy pompásan illatozó Earl Grey illik leginkább. Étkezés után borsmenta teát kínálhatunk fel a menü sikeres lezárásaként.

 

Termék-tipp:

 

TEEKANNE Világszerte különleges teák “Royal Earl Grey”- egy angol tradíciókkal rendelkező Anglia varázsa és teakultúrájafenséges tea különlegesség

A legenda szerint Charles Grey, brit miniszterelnök a 19. század elején egy kínai mandarintól kapta a különleges teakeverék receptjét. Napjainkban ez a teakülönlegesség „Earl Grey” néven ismert – egy fenséges fekete teakeverék, mely a fekete tea nagyszerű ízét egyesíti a bergamott fűszeres aromájával. A fekete tea természetes antioxidánsokat tartalmaz, amely segít a szervezet szabad gyökök elleni védelmében.

 

Anglia varázsa és teakultúrájaTEEKANNE “Royal Rum” – fekete teakeverék a legkiválóbb rummal ízesítve.

Ez a kivételes minőségű fekete teákból válogatott keverék a legkiválóbb rum és narancs aromájának köszönheti egyedülálló ízét. Próbáljon ki egy valóban fenséges hangulatú estét a kandalló mellett és engedje magát elvarázsolni. A fekete tea természetes antioxidánsokat tartalmaz, amely segít a szervezet szabad gyökök elleni védelmében.

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top