Banános – csokis rétes |
• Hozzávalók 2 rúdhoz:
* 1 csomag mirelit vajas tészta
* 2 csomag csokoládés főzőpuding
* 6 dl tejszín
* 2 dl tej
* 15 dkg cukor
* 3-4 banán
* 1 tojás a kenéshez
• Elkészítés:
A tejszínt felmelegítjük a cukorral, a pudingport elkeverjük a tejjel, és a tejszínhez adva sűrű pudingport főzünk belőle, majd hagyjuk kihűlni.
A kinyújtott tésztát megfelezzük, majd a pudingból egy-egy rudat képzünk rajta. A karikára vágott banánokat belenyomkodjuk, majd a tészta széleit megkenjük tojással, és a töltelékre hajtjuk úgy, hogy fedjék egymást.
A rudakat kívülről is megkenjük tojással, és 180-190 C fokos gőzös sütőben aranybarnára sütjük.
Ricottás – bazsalikomos – sonkás rétes |
• Hozzávalók 2 rúdhoz:
* 1 csomag réteslap
* 1 dl olaj a lapok kenéséhez
* 1 tojás a rétes megkenéséhez
A töltelékhez:
* 60 dkg ricotta túró
* 10 dkg vékony, szárított sonka (pármai, serrano)
* friss bazsalikom apróra vágva
* só, bors
* 1 egész tojás
• Elkészítés:
A bazsalikomleveleket megmossuk, aprítjuk, összekeverjük a ricottával és a tojással, majd sózzuk, borsozzuk. A réteslapokat megkenjük az olajjal (egyszerre 3-4 darabot), a szélére teszünk egy csíkot a töltelékből, majd befedjük egy szelet sonkával.
Erre megint ricottás töltelék és újabb sonkaréteg kerül, míg a töltelék fele elfogy.
Ugyanezt megismételjük a másik adag réteslappal, majd mindkettőt feltekerjük, megkenjük tojással, és 180 C fokos sütőben pirosra sütjük.
A tetejét megszórhatjuk olajos magvakkal, még finomabb lesz tőle.
Diós – fügés rétes |
• Hozzávalók 2 rúdhoz:
* 1 csomag mirelit vajastészta (400-500 gramm)
* 20 dkg darált dió
* 1 kg füge
* 1 narancs reszelt héja
* csipet fahéj
* 1 tojás a kenéshez
• Elkészítés:
A felengedett vajas tésztát lisztezett deszkán tepsi hosszúságúra, 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd két csíkra vágjuk.
A fügét megmossuk, daraboljuk, hozzáadjuk a diót, a narancshéjat és a fahéjat, majd elkeverjük. A tölteléket elosztjuk a két tésztadarabon, és rúdba rendezzük. A tészták széleit megkenjük tojással, hogy a töltelékre borítva összetapadhassanak.
Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, tojással megkenjük, és 180-190 C fokos sütőben aranybarnára sütjük.