Gasztro

Adventi naptár süteményből?

Elkezdődött az advent, és ezzel együtt a nagy karácsonyi készülődés. Ebben az időszakban megtelik a város karácsonyi fényekkel, otthonunkban meggyújtjuk az adventi koszorú gyertyáit, és a gyerekeknek adventi naptárral tesszük izgalmasabbá a várakozást. A naptár sokféle lehet, de hogy akár süthetünk is egyet? Ez talán nem mindenkinek jut az eszébe.

Adventi naptár süteményből?Az elmúlt napokban a boltok, bevásárlóközpontok karácsonyi díszbe öltöztek, az utcákon a kandelláberekre felkerült a harang, fenyőág, csillag és még megannyi formájú égősor. Advent a várakozás, és a készülődés időszaka. Előkészülünk a legfontosabb keresztény ünnepre, a karácsonyra, és várjuk a kis Jézus megszületését.

Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik. Idén november 29-én kell meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorún. Az adventi koszorút ma már rengeteg változatban készítik, de általában kör alakú, és négy gyertyával díszítik. Érdekesség, hogy az első koszorúkra még 19 pici és 4 nagyobb gyertyát tettek, ezzel is szimbolizálva a hétköznapokat. A négy gyertyából három lila színű, és a negyedik, amit a 4. vasárnap kell meggyújtani rózsaszínű volt. Minden gyertyának van egy-egy jelentése, amely a hit, remény, szeretet és az öröm. Emellett a gyertyák egy-egy bibliai személyre is utalnak.

Az első gyertya Ádámot és Évát jelképezi, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit). A második gyertya meggyújtásával a zsidó népre emlékezünk, akik közül származik a Messiás (remény). Egy gyertya hirdeti Jézus eljövetelét, csakúgy mint Keresztelő Szent János, aki előkészítette az utat az emberek szívéhez (szeretet). A rózsaszín gyertya pedig Szűz Máriát ábrázolja, aki megszülte a Fiút (öröm). A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal, eggyel többet. A világító gyertyák növekvő fénye szimbolizálja a reményt, amelyet Jézus eljövetele ad a várakozónak karácsonykor.

Adventi naptár süteményből?A várakozás izgalmát növelhetjük még adventi naptárral is. Ez különösen a gyereknek nagy élmény, hiszen így minden napra jut egy kis meglepetés. Az adventi naptár legtöbbször házformát szokott ölteni, amelynek az ablakai mindig más és más apróságot tartogat. Van előre gyártott, amiben általában csokoládét bújtatnak, de van a ház homlokzatára kivilágított hatalmas méretű változat is. Aminek azonban a gyerekek is örülhetnek az a saját készítésű adventi naptár sütemény. Elsőnek talán bonyolultnak hangzik, mégis csak 24 külön részből kell állnia a naptárnak, de egy egyszerű recept sokat lendíthet a munkán, ilyen az is amit a Sütigyáron találsz.

A sütemény alapja mi más lehetne, mint a gyerekek kedvence, egy csokis, kakaós tészta, amelyre marcipánnal kerülnek fel a számok. Vigyázz, nem árt, ha több mint 24 kockát csinálsz, mert egy napra egy nem lesz elég.

Adventi naptár süteményből?

 

A fenti adventi sütikalendárium receptjéért és egyéb ínycsiklandó finomságokért kattints IDE!

 

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top