Gasztro

Melegen ajánljuk

A meleg és a biztonság iránti vágy a bölcsőtől kezdve bennünk él. És éppen a hideg évszakokban növekszik igényünk a jóleső melegre. Nem csoda, ha menedéket keresünk: a szaunában, a gőzfürdőben vagy a saját infrakabinunkban.

Bármeddig visszamehetünk a történelemben, mindig is így volt:
A meleg kellemes érzést vált ki belőlünk. A magasan fejlett egyiptomi kultúrában a forró homokfürdőt részesítették előnyben, az ókorban a görögök és a rómaiak termálfürdőbe jártak, és az indiánoktól is fennmaradt egy izzasztó kunyhóban zajlott rituálé. Látható, hogy a meleget évezredek óta különféleképpen, de mindig ugyanazzal a céllal alkalmazták: a jó közérzet fokozására, és számos kisebb-nagyobb panasz enyhítésére.

 

EGÉSZSÉGES IZZADÁS

A meleg pozitívan hat az életérzésre: Lazító hatású az izomzatra, oldja a görcsöket, fokozza a vérkeringést és serkenti az anyagcserét. Aki alaposan izzad, az meg tudja tisztítani testét a salakanyagoktól, fellendíti immunrendszerét, és erősíti a szívét és a keringését. Ne felejtsük el a pszichikai ellazulást sem. A meleg azonban nem mindig ugyanaz a meleg. A meleg bármely típusú alkalmazásának egyedi hatása van az emberi szervezetre.

Melegen ajánljuk

 

 

IZZASZTÓSZEKRÉNY: A SZAUNA

Alig hogy belépünk a kb. 85 – 95 °C-os szaunába, testünk belsejében a hőmérséklet egy-két fokkal megnő. Olyan ez, mint a láz, gondolja testünk, és gyorsan reagál: aktiválja a védekező sejteket. Mígnem rájön arra, hogy a forróság jót tesz. A bőr felszíne három-tíz fokkal melegebb lesz. A véredények kitágulnak, és rajtuk keresztül dupla mennyiségű vér pumpálódik át. A légzésszám megnő, az izmok ellazulnak. A szaunázásnak számos pozitív hatása van az immunrendszerre: Aki kb. hat hónapon keresztül hetente egyszer alaposan megizzad, az kevésbé lesz hajlamos a megfázásra, kevésbé lesz időjárás-érzékeny, és jobban tud aludni. Erősödik a test saját védekezőképessége. Akinek problémái vannak a hörgőivel, annak a szaunázás jót fog tenni. A tüdő befogadóképessége megnövekszik a szauna izomlazító hatása miatt, így könnyebbé válik a légzés. A szívnek is javára válik: az artériák kitágulásával a szív oxigénnel és tápanyagokkal jobban ellátott lesz. De vigyázat: a 180-asnál magasabb vérnyomású egyéneknek a szaunázás szigorúan tilos. A krónikus fertőző betegségben, mint pl. a tuberkulózis, szenvedő betegeknek szintén távol kell maradniuk az izzasztószekrénytől, mint ahogy a rákos betegeknek és az epilepsziában szenvedőknek is. Azoknak az embereknek, akiknek problémájuk van a szívükkel és/vagy a keringésükkel, szintén nem ajánlott a szaunázás, ők válasszanak más fajta meleget nyújtó alternatívát: például olyan szaunát, amely nem terheli meg a keringést: a biószaunáriumot, amely kb. 60 °C-os. Ebben az alacsony hőmérsékletű szaunában az illóolajok, a meditatív zenék és a fényeffektusok hozzájárulhatnak a tökéletesen kellemes pillanatokhoz. Szaunázás után fontos a lehűtés. Óvatosan hűtsük le testünket először langyos, majd hidegebb zuhany alatt. A fittek és a bátrabbak rögtön jéghideg medencébe is ugorhatnak. Ez utóbbi azonban magas vérnyomás esetén nem ajánlott, mert a vérnyomás lehűléskor emelkedik. A lehűtés alternatívája a friss levegő vagy a vizes slag is. A vízsugarat vezessük a szívtől távolabbi helyek felől a szívhez egyre közelebb: jobb láb, bal láb, jobb kar, bal kar – aztán a többi. Feltétlenül ügyeljünk arra, hogy a fejünket is lehűtsük! Fontos, hogy hallgassunk saját testünkre, és tartsunk szüneteket. Így kiválóan kipihenhetjük magunkat, és szinte újjászületünk.

 

GŐZGÉP: A GŐZFÜRDŐ

Akinek túl intenzív a klasszikus szauna, az választhatja a „gyengédebb” változatot: a gőzfürdőt. A kb. 45 – 50 °C-os alacsony hőmérséklet, és a 100 százalékos relatív páratartalom ideális feltétel az ellazuláshoz. A gőzfürdő jót tesz a feszült idegeknek és a görcsös izmoknak. A bőr pórusai megnyílnak, és alaposan kitisztulnak, serkenti a vérkeringést, és élénkíti a bőrt. Bőrünk rózsaszínű, feszes lesz – ami nagyszerű dolog. És ez még nem minden: különösen egészséges a forró gőz a légutak regenerálására. Illóolajokkal pedig különösen kedvező hatás fejthető ki a légző rendszerre.

Melegen ajánljuk

 

 

A NAPFÉNY PÓTLÁSA: AZ INFRAVÖRÖS SUGARAK

Akinek a szauna túl forró, és a gőzfürdő túl nedves, annak ajánlott látogatást tennie az infrakabinba. Az infrakabin hőmérséklete lassan növekszik 40 – 50 °C-ra. Ezáltal az infrakabin különösen kíméletes a keringéshez. Az infravörös sugarak úgy működnek, mint a Nap: az infravörös forrás által leadott sugárzás gondoskodik a bőr és az alatta fekvő szövetrétegek alapos felmelegítéséről. Ez számos kedvező hatást hív életre: erősíti az immunrendszert, megszünteti a stresszt és a fáradtságot, serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, enyhíti az izomgörcsöket, és az optimális oxigénhelyzet növeli az energiaháztartást. Ennyi lazításnál nyoma sem marad feszültségnek.

 

LÁTOGATÁS KELETRE: HAMMAM

Aki szereti a keleti dolgokat, az jól fogja érezni magát a Hammamban. A török fürdőre a legalább 38 °C-os hőmérséklet jellemző. Elnyújtózunk a forró márványon, testünkre tetszés szerint hideg vagy meleg vizet öntünk, és engedjük, hogy tetőtől talpig végigmasszírozzanak. Egy kiadós szünettel, amelyben elfogyaszthatunk egy finom csésze teát, végződik a Hammamban történt látogatás.

 

MELEGET NYÚJT: A MELEGET TARTALMAZÓ ÜVEG

A klasszikus: gyorsan megtöltjük forró vízzel, és már kész is a napközben időnként meleget nyújtó üvegünk. Egy javaslat: Jó alternatíva az iszappakolás. Mikrohullámú sütőben megmelegítjük, és a hőt hosszú ideig adja le. Az iszappakolást előszeretettel alkalmazzák reumatikus megbetegedések, izom-, ín- és ízületi fájdalmak, keringési zavarok és sok más mozgásszervi megbetegedés esetén. Az iszap nagymértékű hő kapacitása és a csekély hővezető-képessége gondoskodik a hő egyenletes és kíméletes átviteléről a testre. A 48 °C-os iszappárnákat is kellemesnek találhatjuk, és a hő ezek által még mélyebben hatolhat a test szöveteibe. Mindegy, hogyan döntünk, egy biztos: a meleg elemi jelenség, amely minden életterületünket áthatja. Csak ha bőségesen jut belőle, akkor érezzük magunkat biztonságban.

 

Termék tipp

TEEKANNE Tea-specialitások

Rooibos vanilla:

Egyedülállóan különleges tea Dél-Afrikából. A Rooibos tea nem tartalmaz koffeint és segít a természetes, jó közérzet megtartásában. A vanília lágy íze pedig kellemesen édes íz-hatást nyújt.

Rooibos Orange:

A rooibos tea Dél-Afrikából származó egyedi tea specialitás, mely közismert lágy, aromás ízéről és kellemes nyugtató hatásáról. A lédús narancs íze pedig pompás, friss íz-élményt nyújt.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top