Fűszeres puncs
Hozzávalók 4 pohárhoz:
- 1 darab friss gyömbér (3 cm)
- 1 TK kardamom kapszula
- 1 TK szegfűszeg
- 2 kis fahéjrúd
- 1 EK csillagánizs
- 2 filter fekete tea (Gold)
- 4 TK barna kandiscukor
Díszítéshez:
- 4 hosszú fahéjrúd
- 4 csodagyertya
Elkészítés:
A gyömbért meghámozzuk és összevágjuk. A kardamommal, a szegfűszeggel, a kis fahéjrudakkal és a csillagánizzsal 900 ml vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük, az üledéket felfogjuk, ismét felfőzzük, és a teát ezzel öntjük fel. 3 percig állni hagyjuk, leszűrjük, és felfogjuk a fűszeres puncsot. Kandiscukorral poharakba töltjük. A hosszú fahéjrudakba csodagyertyákat helyezünk, beletesszük a poharakba, meggyújtjuk és azonnal kínáljuk.
Tea-narancs-puncs
Hozzávalók 4 pohárhoz:
- ½ liter feketetea (Royal Rum)
- 1 citrom leve
- ¼ liter narancslé
- (legjobb a frissen facsart)
- 1/8 liter rum
- 1 rúd fahéj
- kevés gyömbérgyökér
- 3 szegfűszeg
- 4 EK cukor
Elkészítés:
A hozzávalókat egy fazékban állandó keverés mellett forráspontig melegítjük. Az aroma megőrzése érdekében mindenképp ügyeljünk arra, hogy a puncs ne forrjon. Az elkészült puncsot átszűrjük egy hőálló edénybe, és lehetőleg forrón kínáljuk.
Díszítéshez megfelelőek a permetmentes citrom- vagy narancsszeletek.
Fríz puncs
Hozzávalók 4 pohárhoz:
- 4 filter feketetea (Gold)
- 75 g fehér kandiscukor
- 75 ml piros ribizlinektár
- 75 ml vörösbor
- 2 fahéjrúd
- 1 karambola (csillaggyümölcs)
Elkészítés:
A teát felöntjük ½ l forrásban lévő vízzel, és három percig állni hagyjuk. Leszűrjük, felfogjuk a teafüvet. A kandiscukrot és a ribizli nektárt, a vörösbort és a fahéjrudakat megmelegítjük. A forró teát hozzákeverjük a gyümölcslé-bor- keverékhez. A fahéjrudakat kiszedjük, a puncsot poharakba töltjük és karambolaszeletekkel díszítjük.
Narancsos sütemény
Hozzávalók (6 személyre):
- 2 tojás
- 3 narancs leve
- 8 dkg cukor
- 8 dkg vaj, olvasztott
- 50 ml Grand Marnier likőr
- 35 dkg finomliszt
- olaj
- porcukor
- késhegynyi fahéj
Elkészítés:
Egy tálban felverjük a tojásokat, a kifacsart narancsokat, a cukrot, a vajat és a Grand Marnier-t, az átszitált lisztet fokozatosan hozzáadjuk.
A tészta ne legyen túl kemény. Letakarva kb. 2 1⁄2 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Egy serpenyőben olajat forrósítunk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (nem túl vékonyra), derelyeszaggatóval csíkokra vágjuk, és nem túl forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
Jól lecsöpögtetjük, és ízlés szerint fahéjjal és/vagy porcukorral megszórjuk.