Gasztro

Téli receptek

A hideg napokon nincs kellemesebb, mint egy forró italt kortyolgatni a jó meleg szóbában. Íme néhány igazán melengető ital ötlet! Ráadásnak pedig egy finom süti!

Téli receptekFűszeres puncs

Hozzávalók 4 pohárhoz:

  • 1 darab friss gyömbér (3 cm)
  • 1 TK kardamom kapszula
  • 1 TK szegfűszeg
  • 2 kis fahéjrúd
  • 1 EK csillagánizs
  • 2 filter fekete tea (Gold)
  • 4 TK barna kandiscukor

Díszítéshez:

  • 4 hosszú fahéjrúd
  • 4 csodagyertya

Elkészítés:

A gyömbért meghámozzuk és összevágjuk. A kardamommal, a szegfűszeggel, a kis fahéjrudakkal és a csillagánizzsal 900 ml vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük, az üledéket felfogjuk, ismét felfőzzük, és a teát ezzel öntjük fel. 3 percig állni hagyjuk, leszűrjük, és felfogjuk a fűszeres puncsot. Kandiscukorral poharakba töltjük. A hosszú fahéjrudakba csodagyertyákat helyezünk, beletesszük a poharakba, meggyújtjuk és azonnal kínáljuk.

Tea-narancs-puncs

Téli receptekHozzávalók 4 pohárhoz:

  • ½ liter feketetea (Royal Rum)
  • 1 citrom leve
  • ¼ liter narancslé
  • (legjobb a frissen facsart)
  • 1/8 liter rum
  • 1 rúd fahéj
  • kevés gyömbérgyökér
  • 3 szegfűszeg
  • 4 EK cukor

Elkészítés:

A hozzávalókat egy fazékban állandó keverés mellett forráspontig melegítjük. Az aroma megőrzése érdekében mindenképp ügyeljünk arra, hogy a puncs ne forrjon. Az elkészült puncsot átszűrjük egy hőálló edénybe, és lehetőleg forrón kínáljuk.
Díszítéshez megfelelőek a permetmentes citrom- vagy narancsszeletek.

Fríz puncs

Téli receptekHozzávalók 4 pohárhoz:

  • 4 filter feketetea (Gold)
  • 75 g fehér kandiscukor
  • 75 ml piros ribizlinektár
  • 75 ml vörösbor
  • 2 fahéjrúd
  • 1 karambola (csillaggyümölcs)

Elkészítés:

A teát felöntjük ½ l forrásban lévő vízzel, és három percig állni hagyjuk. Leszűrjük, felfogjuk a teafüvet. A kandiscukrot és a ribizli nektárt, a vörösbort és a fahéjrudakat megmelegítjük. A forró teát hozzákeverjük a gyümölcslé-bor- keverékhez. A fahéjrudakat kiszedjük, a puncsot poharakba töltjük és karambolaszeletekkel díszítjük.

Narancsos sütemény

Hozzávalók (6 személyre):

  • 2 tojás
  • 3 narancs leve
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg vaj, olvasztott
  • 50 ml Grand Marnier likőr
  • 35 dkg finomliszt
  • olaj
  • porcukor
  • késhegynyi fahéj

Elkészítés:
Egy tálban felverjük a tojásokat, a kifacsart narancsokat, a cukrot, a vajat és a Grand Marnier-t, az átszitált lisztet fokozatosan hozzáadjuk.
A tészta ne legyen túl kemény. Letakarva kb. 2 1⁄2 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Egy serpenyőben olajat forrósítunk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk (nem túl vékonyra), derelyeszaggatóval csíkokra vágjuk, és nem túl forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
Jól lecsöpögtetjük, és ízlés szerint fahéjjal és/vagy porcukorral megszórjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top