„Jól ismert, így nincs szükség egyéb magyarázatra” – írja a csokoládéról a 18. században megjelent Steven értelmező szótár. És milyen igaz! Ebben a dallamosan csengő szóban benne van minden! Ott van a múlt, az aztékok meg a hajón érkező felfedezők. A kakaófa magjából nyert ízek, a kakaóbab, amely a csokoládé alapja.
Ott van a kultúrtörténet; ahogy az édesítetlen, forró csokoládés italból számtalan lenyűgöző csokoládéterméket fejlesztettek ki. A csokoládé néhány száz évvel ezelőtt a francia udvarban luxusitalnak számított, ahol sűrű, keserédes ízét a finnyásabbak vízzel lazították. Azután Európa-szerte sorra nyíltak az elegáns csokiszalonok, a receptek finomultak, a vizet tejjel cserélték fel. Elkezdtek bonbonokat, pralinékat gyártani, táblacsokoládékat készíteni, cukorral, tejjel, tejporral lágyítani, megalkotva ezzel a tejcsokoládét.
Egy étcsokoládénak legalább 43% kakaót kell tartalmaznia (míg a tejcsokoládé kakaótartalma legalább 25%-os), aztán ahogy növekszik a kakaótartalom, úgy lesz egyre keserűbb az íze.
A kakaót, kakaóbabot évszázadok óta misztikus varázsszerként tisztelik, gyógyszerként éppúgy használták, mint kozmetikumként. A csokoládé magas antioxidáns-tartalma a kozmetikában is nagyon hasznos: élénkíti, ápolja a bőrt, segít visszafogni a ráncok kialakulását. Talán a legnépszerűbb kényeztető alapanyag a kozmetikai pakolásoknál és a konyhában egyaránt.
Csokoládés felfújt |
Kiváló téli süti, ahogy a meleg olvadt csokoládé előtör a süteményből. Használj jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládét az intenzív ízhatásért.
Hozzávalók:
• 125 g vaj
• 200 g étcsokoládé
• 4 tojás
• 150 g cukor
• 4 evőkanál liszt
• 4 szufléforma
Elkészítése:
A csokoládét olvaszd fel vízgőz fölött. Hagyd kissé lehűlni, majd robotgéppel keverd össze a puha vajjal. Add hozzá a cukrot, és egyenként keverd bele a tojásokat, legvégül szitáld bele a lisztet.
Sütőpapírból vágj ki négy kört a szufléforma aljmérete szerint. A formákat kend ki vajjal, szórd meg liszttel, alját béleld ki a sütőpapírral, és töltsd bele a csokis masszát.
185 fokra előmelegített sütőben süsd 12 percig. Kívülről roppanós lesz, belül viszont lágy, folyós a csokoládé. Egy-két percig hagyd még a sütőben (de ne tovább), és tálald azon melegében.
Joghurtos-kakaós szelet |
Ha egy igazán karakteres kakaós süteményre vágysz, de kevés az időd, a legjobb, ha ezt a sütit készíted el. Tésztáját néhány perc alatt összeállíthatod, a többit a sütő elvégzi. Az alapanyagok közül a legjobb, minőségi holland vagy belga kakaóport válaszd! Minden csokis sütik titka ez!
Ízletes önmagában is, vagy lekvárral, dzsemmel.
Hozzávalók:
• 250 g liszt
• 1 kiskanál szódabikarbóna
• fél kiskanál só
• 60 g keserű, jó minőségű kakaópor
• 100 g puha margarin
• 25 dkg cukor
• 2 tojás
• 50 ml meleg víz
• 1 doboz natúr joghurt
Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a keserű kakaóport.
A puha margarint robotgéppel keverd krémesre a cukorral és a tojásokkal. Keverd bele a joghurtot. Dolgozd össze a kétféle anyagot, és lazítsd a tésztát egy kevés vízzel.
Egy püspökkenyérformát gondosan vajazz ki, töltsd bele a masszát, és 180 fokon süsd 60 percig. Végezz tűpróbát!
Intenzív csokoládés torta |
Használj jó minőségű, minél magasabb kakatartalmú (65% fölötti) csokoládét ehhez a tortához, így a csokoládé íze még intenzívebb lesz. Nagyon jól illik hozzá tejszínhab, a mascarpone vagy a vaníliafagyi.
Hozzávalók:
• 300 g étcsokoládé
• 15 dkg vaj
• 3+1 evőkanál cukor
• 4 tojás
• 4 evőkanál liszt
• 50 ml eszpresszókávé
Elkészítés:
A tojások sárgáját válaszd el a fehérjétől. A fehérjéket egy evőkanál cukor hozzáadásával verd fel kemény habbá.
Tedd egy hőálló tálba a darabokba tördelt csokoládét. Add hozzá a vajat és a cukrot, és vízgőz felett olvaszd össze. A vízgőzről levéve hagyd hűlni, majd egyenként keverd bele a tojások sárgáját, szitáld bele a lisztet, és öntsd fel egy kevés kávéval.
Óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét, és öntsd kerek, sütőpapírral bélelt tortaformába.
A tortaformát alját kívülről csomagold be alufóliával, és állítsd egy nagyobb tepsibe. Ebbe önts annyi vizet, hogy az a tortaforma feléig érjen.
160 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Teteje kissé roppanós, közepe lágy, olvadt.
Csokilelőhelyek:
• Azték Choxolat | • Cacao d’Oro |
• Keserédes csokoládébolt | • Jancsi és Juliska csokibolt |
• Rózsavölgyi Csokoládé | • Culinaris |