Gasztro

Szaloncukrokat teszteltünk

Nagy szaloncukortesztünkben ezúttal a szezon újdonságait próbáltuk felkutatni. Akadt egy-két ígéretes jelentkező, de reményeink sajnos nem minden esetben váltak be. Lássuk, mi kerüljön hát idén a karácsonyfára!

Nosztalgia szaloncukor – omlós vajkaramella étcsokoládéval bevonva

Esztétikus sztaniolba bújtatott ízletes csemege. A decens csomagolás remek választás azoknak, akik a karácsonyfában is a diszkrét szépséget keresik. Kellemes meglepetésként az íze sem okozott csalódást. A lágyan omló, puha karamella jó barátságban van az étcsoki bevonóval. Azoknak, akik nem szeretik a hivalkodó színeket és az émelyítő ízeket, tökéletes választás.
Ár: 1239 Ft/400 g (Tesco)

Szaloncukrokat teszteltünk


Szamos Marcipán
szaloncukor

Mondhatnánk, hogy gyermekkorunk álomszaloncukra, de sajnos a 80-as években még álmodni sem merhettünk ilyen csodáról. Ami miatt mégis nosztalgikus érzést kelt az emberben, az az egyszerűsége és az abban rejlő tökéletessége. A fehér, cakkozott papírcsomagolást arany, nyomott mintás sztaniol öleli át – az ovisok pont ilyen szaloncukrot rajzolnak a képzeletbeli álomfájukra. És az íze!!! A feszesen húzott csokibevonó puha, tiszta (valódi!) marcipánbelsőt takar. Az apró finomság annyira egyszerű ízzel operál, hogy szinte már zavarba ejtő. Azoknak, akik nem vágynak harsány ízekre, kihívó, színes látványra, biztos választás.
Ár: 2000 Ft (Szamos cukrászdák, Müller drogéria)

Szaloncukrokat teszteltünk

 

Milka Fekete-erdő alpesi tejcsokoládé szaloncukor meggyízű kakaós és meggy-gyümölcskrém töltelékkel

Nincs finomra dolgozva a csomagolás koncepciója, és a megvalósítás sem túlkomplikált, mégis átviszi a lécet. A piros sztaniolba rejtett csoki kemény, vastag tejcsoki héjba zárja a meggyes krémet. Nekem a szaloncukor és a kemény bonbon sosem jelenthette ugyanazt, így nehezen békültem meg a Milka koncepciójával is. Az egyetlen ok, amiért mégis vállveregetés jár a csemege alkotóinak, az nem más, mint a töltet. A csokitakaró átroppantása után az ember elhiszi, hogy itt bizony karácsonyi ízzel szerettek volna kedveskedni neki: a Fekete-erdő fantázianévre keresztelt csokis-meggyes töltelék remek választás volt. Icipicit túlzott, viszont izgalmas és szórakoztató ízkompozíció.
Ár: 1699 Ft/380 g (Tesco)

Szaloncukrokat teszteltünk

 

Bonbonetti kókuszos szaloncukor

Lehetne finom, izgalmas kókuszos szaloncukrot készíteni. Lehetne ízléses, csinos csomagolásba rejteni a finom falatkákat. Jelen esetben ez most nem igazán sikerült. A csomagolás csak pár apró fogás híján nem lett guszta, és a beltartalom is épphogy elmarad az elfogadható minőségtől. A csokibevonat fincsi tejcsoki, a kókuszbélés viszont iszonyatosan édes: mintha nem is kókusz lenne a csokibunda alatt, hanem tömény cukor. Ha csak egy picit kevesebbet akartak volna, akkor most épp a negyedik-ötödik szemet majszolnám el, így viszont az elsőt sem sikerült befejeznem. Édesszájú gyerekeknek viszont nagy kedvence lehet.
Ár: 699 Ft/400 g (Tesco)

Szaloncukrokat teszteltünk

Tesco marcipános szaloncukor (kakaós étbevonómasszával mártott)

Az ezüst csomagolásra biggyesztett sárga csillagok szinte láthatatlanok, ez azonban még megbocsátható bűn. A szegényes külcsín azonban még így is felülmúlja az erőteljes keserűmandula-illatú, émelyítő ízű belsőséget. A vékony csokiréteg alatt puha, de borzalmasan tömény töltelék rejtőzik, melynek műíze áthatja az egész szaloncukrot. Ha egy picit visszafogottabb lenne az ízesítés és az aroma, akkor átlagos minőséget kapnánk a jó árért. Így viszont erős kompromisszumot kell kötnie annak, aki ezt a szaloncukrot nézte ki magának.
Ár: 675 Ft/400 g (Tesco)

Szaloncukrokat teszteltünk

 

Tibi rumízű diós krémmel töltött, étcsokoládéval bevont szaloncukor

Rumízű dióra keresztelték ezt a kék-sárga sztaniolba rejtett, kemény, töltött csokit, ami példa arra, hogy az egyszerű ötleteket is el lehet rontani. A diós alapötletből nehezen értelmezhető végeredmény született. Maga a kemény csokiköpeny sem klasszikusan szaloncukor-alaptéma, sokkal inkább hasonlít retrós bonbonra, az ebben található rumos ízű krém pedig fura. Talán hangyányit folyósabb is a kelleténél, de mindenképpen túl hangsúlyos, nehéz, sok. A fanatikus diórajongóknak biztosan szolgál meglepetésekkel, ám a hétköznapi szaloncukor-rajongóknak egyértelműen túlzó kihívás.
Ár: 1149 Ft/388 g (Tesco)

Szaloncukrokat teszteltünk

Stühmer szaloncukrok

Visszafogott elegancia, a boldog békeidők sokat vágyott kincse. A Stühmer szaloncukrok mindegyike egyszerűen gyönyörű, minden felesleges sallang nélkül. A fehér, cakkozott papírba csomagolt csokicsemege színes sztaniolba burkolt, melyen a rusztikus Stühmer nyomat díszeleg. A csoki felületére, ízesítéstől függően, szintén ez az alnyomat került.
Rengeteg ízben, különféle színekben pompázó sztaniolban kapható – egy-egy darabot is megvásárolhatsz belőle, így minden ízt kipróbálhatsz. A sárga csomagolású krémes, kemény csokis szaloncukor kiemelkedően finom, a lágy krémet hosszú másodpercig élvezet ízlelgetni. Szintén kemény csokiburkot visel a fekete csomagolású, tejszínes csokoládékrémmel töltött étcsokis trüffel nevezetű édesség. A Gertrúd névre hallgató, kék színű csomagba rejtett narancsos-mandulás csokoládékrém puha csokiburok alatt piheg, aromás, harmonikus ízhatással. Talán a piros sztaniol (Korfu néven futó, mézes tojásfehérje-frappé étcsokoládéval mártva, illetve konyakmeggy) rejti a kevésbé jól eltalált ízeket, ezek mind túlságosan tömények, émelyítőek, de a legtöbb Stühmer-csemege bizony dobogós helyezett lett képzeletbeli versenyünkön.
Ár: 3490 Ft/kg

Szaloncukrokat teszteltünk

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top