Lila hagymás pizzafalatok |
Nem megszokott ízvilágú pizzafalat, de mindenki szeretni fogja! Ha laktatóbbá szeretnénk tenni, süssünk a hagymával apró kockákra vágott húsos szalonnát is.
Hozzávalók a pizzatésztához:
50 dkg liszt
7 g szárított élesztő
olívaolaj
3-3,5 dl meleg víz
só
1 evőkanál méz
A feltéthez:
4-5 fej lila hagyma
3 dl 30%-os tejszín
1 tojás
10 dkg fekete olívabogyó lecsöpögtetve
só, bors, szerecsendió
Gyúrjunk a lisztből, az élesztőből, a 3 evőkanál olajból, a meleg vízből, a mézből és a sóból tésztát, ehhez a hozzávalókat kb. 10 percen keresztül erőteljesen dagasszuk, míg „gumis” állaga nem lesz. Meleg helyen kelesszük a tésztát minimum 2 órán át, gyúrjuk át ismét, és kelesszük még minimum egy másfél órát.
Közben készítsük el a feltétet: olívaolajon pároljuk meg a szeletekre vágott hagymát. A tejszínhez keverjük a felvert tojást, adjuk hozzá a kimagozott olívabogyókat, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Öntsük a tejszínes krémet a hagymára, 10 perc alatt főzzük össze az ízeket. A sütőt melegítsük elő a legnagyobb fokozatra, nyújtsuk ki vékonyra a pizzatésztát, pohárral szaggassunk kis korongokat, kenjük meg őket a hagymás szósszal, és 10 perc alatt süssük készre a pizzákat.
Még több szilveszteri recept videónkban! Katt ide! » |
Elkészítés: 60 perc.
Kelesztés: 3-4 óra.
Sütés: 10 perc.
Sonkás-kolbászos-sajtos muffin |
Pogácsa helyett ideális, nincs hajtogatás, kelesztés, várakozás, csak robotgéppel összedolgozzuk a hozzávalókat, és süthetjük is. A kolbásztól és a sonkától jó szaftos lesz a muffin.
Hozzávalók 12 darabhoz:
25 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
só, bors
15 dkg félkemény sajt reszelve
2 dl tejföl
2 tojás
5 dkg vaj olvasztva
1 fej vöröshagyma
10 dkg füstölt sonka
10 dkg füstölt szárazkolbász
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A hagymát vágjuk kis kockákra, olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá az egészen apróra vágott sonka- és kolbászkockákat is. Pirítsuk meg a húsokat is. A többi hozzávalót robotgéppel alaposan dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a hagymás keveréket. Béleljük ki a muffintepsit kapszlikkal, osszuk szét bennük a tésztát, és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.
Elkészítés: 35 perc.
Paprikás-burgonyás tojáslepény |
Az egyik kedvenc vendégváróm: mennyei, gusztusos kis falatok, könnyű munka árán. Mindenképpen piros paprikával készítsük, egyrészt a színe miatt, másrészt egészen más az íze, mint a zöld vagy sárga kaliforniai paprikáé.
Hozzávalók:
2 nagy piros kaliforniai paprika
50 dkg burgonya
3 evőkanál tejszín
4 tojás
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
só, bors
olívaolaj
A tál kikenéséhez: vaj, morzsa
Pucoljuk meg a krumplit, vágjuk kis kockákra, és sós vízben főzzük puhára. A paprikát mossuk meg, kockázzuk fel (azonos méretűre, mint a krumplit), majd olajon, aprított fokhagymával enyhén pároljuk meg. Sózzuk, borsozzuk. Keverjük hozzá a lecsöpögtetett krumplikockákat, pirítsuk együtt pár percig a paprikával, majd keverjük hozzá a felaprított petrezselymet. A tojásokat enyhén verjük fel a tejszínnel együtt, sózzuk, borsozzuk, majd ha kihűlt a paprikás-krumplis keverék, adjuk hozzá a tojáshoz. Vajazzunk ki, majd morzsával szórjunk meg egy tűzálló tálat, és 200 °C-on kb. 20-25 percig süssük a lepényt. Kockákra vágva tálaljuk.