Gasztro

Citruslexikon, avagy egzotikus gyümölcsök tárháza

A zöldségesek polcain egyre több a különös alakú, illatú gyümölcs. Amíg csak az almát meg a körtét kellett megkülönböztetni egymástól, jól elboldogultál. Segítünk, hogy megismerd a távoli földrészek finomságait!

Karambola

Az egyik legszebb formájú gyümölcs magyarított neve: csillaggyümölcs. Szeletelt formája és aranysárga színe valóban különlegessé teszi. Mivel az íze közel sem olyan különleges, ezért a koktélkészítők kedvence lett, díszítéskor ki nem hagynák az aranyszínű csillagot! Enyhén savanykás ízű, magas C-vitamin-tartalmú, ropogós, lédús.

Citruslexikon avagy egzotikus gyümölcsök tárháza

Szobahőmérsékleten két napig, hűtőben egy hétig eláll. Elég, ha megmossuk, majd a két végét levágjuk, máris fogyasztható. Adhatunk hozzá egy kevés cukrot vagy mézet. A merészebbek sósan is kipróbálhatják, serpenyőben nagyon kevés ideig sütve, tenger gyümölcseihez vagy szárnyasokhoz kínálhatjuk.

Tipp: mélyhűtőben fagyasztva jégkocka helyett is kínálhatjuk italokhoz!

Gránátalma

A rubinszínű magvakkal teli gyümölcs első ránézésre almához hasonlatos, húsa lédús, enyhén savanykás. Vásárláskor keressük a legnagyobb és legnehezebb darabot, mert ez a gazdagon lédús gyümölcsvelő. Ne vegyünk ráncos, színtelen, horpadt példányt! Szobahőmérsékleten néhány napig, hűtőben egy hétig is eláll. Egy lábos fölött vágjuk félbe a gyümölcsöt óvatosan, leve a ruhán foltot hagy! Kiskanállal merjük ki a héjából a vörös magokat, majd enyhén cukrozzuk meg. Ha csak a levére vágyunk, érdemes megnyomkodni, aztán egy szívószálat beledugni, és máris szürcsölhetjük a finom gránátalmalevet. Az igazi ínyencek a magokat hozzáadhatják salátákhoz, hideg, ecetes mártásokhoz.

Citruslexikon avagy egzotikus gyümölcsök tárháza

Kumkvat

Az apró gyümölcs egy törpenarancs, amely a héjával együtt fogyasztható. Neve kínai, aranynarancsot jelent, ez utal sárga színére. Karikára vágva adhatjuk gyümölcstálakhoz, hal- és szárnyasételekhez. Ropogós, illatos, savanykás gyümölcs. Vásárláskor a kemény, folt nélküli, fényes héjú gyümölcsöket keressük. Minél érettebb, annál kevésbé savanyú. Szobahőmérsékleten öt-hat napig, hűtőben akár három hétig is eláll.

Extra tipp: kóstold meg a kumkvatkarikákat libamájas pirítóson!

Citruslexikon avagy egzotikus gyümölcsök tárháza

Licsi

Rózsaszínű, érdes héjú, apró gyümölcs, nevezik kínai cseresznyének is. Fogyasztják gyümölcssalátában, önmagában, vagy akár sörbetnek is. Ropogós, édes, frissítő hatású, húsának rózsa-, eper- és muskotályszőlőíze van. Vásárláskor az élénk rózsaszínű gyümölcsöket keressük. Kilyukasztott zacskóban tárolva a hűtőben akár tizenöt napig is eláll. Ha a héjába belevágunk kicsit, és megnyomjuk, kipattan belőle a zselés, golyós gyümölcshús, ezt azonnal bekaphatjuk, csak vigyázzunk, mert a közepén levő fényes magjára nem érdemes ráharapni!

Citruslexikon avagy egzotikus gyümölcsök tárháza

Nasi

Az alma és a körte közötti gyümölcs igazából egy hibrid fajta, más néven japán körte. Pettyes, sárga héjú gyümölcs hűtőben egy hétig eltartható. Vásárláskor az ép, sérülésmentes gyümölcsöket keressük. Frissítő, mint az alma, édes, mint a körte, és lágy mandulaillatot áraszt. Ehetjük úgy, mint az almát, de kétségkívül lehűtve, gyümölcssalátákban jön ki a legjobban az íze.

Citruslexikon avagy egzotikus gyümölcsök tárháza


Szantol

A narancs nagyságú gyümölcs világosdrapp héját pihék borítják. Héja puha és vastag, négy rekeszre osztott gyümölcshúst rejt. A levegővel érintkezve a hóra emlékeztető gyümölcsvelő oxidálódik, és rózsaszínűvé változik. Felséges licsi-, rózsa- és citromíze van. Vásárláskor a lehető legnehezebb gyümölcsöt válasszuk. A gyümölcsöt magában érdemes fogyasztani, de figyelem, nem adja meg egykönnyen magát! A héj felbontása után egyszerűen csak bele kell harapni a húsába. Akinek sikerül, rájön: megéri a fáradságot!

Citruslexikon avagy egzotikus gyümölcsök tárháza

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top