Hozzávalók (2 személyre)
A sült banánhoz:
• kb. 50 g barna cukor
• kb. 15 g vaj
• 2 db egész banán
• 2 cl 80%-os rum
• kb. 4 cl kókusztej
• 1 púpozott evőkanál szeletelt mandula
A tálaláshoz:
• vaníliafagylalt
Elkészítés
A sültbanán-készítésnek nincsenek merev szabályai, kedvedre kísérletezhetsz az arányokkal, nagy hibát nem tudsz elkövetni.
![]() |
![]() |
A barna cukrot olvaszd fel egy serpenyőben közepes hőfokon, és kezdd el karamellizálni. Amikor teljesen megolvasztottad a cukrot, és elkezdett sötétedni, tedd bele a vajat, amellyel fellazítod a sűrű karamellt. Keverd simára.
![]() |
![]() |
Ezután beleteheted a félbevágott banánt, anélkül, hogy összerántaná a cukrot. Forgasd bele őket a karamellbe. Szórj rá nyers, szeletelt mandulát, ezzel is forgasd át a banánokat.
![]() |
![]() |
Most a flambírozás következik. Vigyázz, a flambírozás fokozottan tűzveszélyes munkafolyamat! Ha nincs benne gyakorlatod, nem árt egy-két szabályt betartani.
A rumot mérd ki egy pohárba vagy kancsóba, és abból öntsd a serpenyőbe, ne az üvegből. Gyermeket, háziállatot terelj el a közelből, végül ne hajolj a serpenyő fölé! Ha előkészültél, öntsd rá a rumot, és gyújtsd be öngyújtóval, ha magától nem gyullad be.
![]() |
![]() |
A flambírozásnak, ha tálaláskor végzik, a látványossága az egyik szerepe, azonban van egy fontosabb feladata is, amiért mi most alkalmazzuk. Az alkohol elégetése által keletkezett aromaanyagok az ételnek különleges ízt kölcsönöznek.
![Sült banán mandulás karamellszószban - Lépésről lépésre Sült banán mandulás karamellszószban - Lépésről lépésre](/data/cikk/8/78462/14.jpg)
Ezután öntsd le az egészet kevés kókusztejjel, keverd el a cukorsziruppal, hogy az még sűrű öntet állagú legyen. Azonnal, forrón, frissen tálald! Jelentősen fokozható az ízélmény, ha tálaláskor egy gombóc vaníliafagylaltot teszel a banánok mellé.
![Sült banán mandulás karamellszószban - Lépésről lépésre Sült banán mandulás karamellszószban - Lépésről lépésre](/data/cikk/8/78462/5.jpg)
Fotók: Wlcsek András, desszert.eu