Gasztro

Csülök burgonyagombóccal és mustárszósszal

Télen jól esnek a táplálóbb ételek, különösen ha ropogós csülök kerül az asztalra, amihez remekül illik a mustár pikáns íze… Lelkiismeret-furdalásunk se legyen, ebéd után irány a szabadba, és remekül hasznosulnak a plusz kalóriák.

Hozzávalók 4 személyre:

2 közepes méretű sertéscsülök
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
3 darab babérlevél

A burgonyagombóchoz:
50 dkg burgonya
10 dkg liszt
2 tojássárgája
2 evőkanál vaj
néhány szál apróra vágott petrezselyem

A mustárszószhoz:
5 evőkanál mustár
3 dl húsleves
2 dl tejszín
1 teáskanál liszt

Csülök burgonyagombóccal és mustárszósszalA csülköket megsózzuk, és feltesszük főni a babérlevéllel, a megtisztított fokhagymával és néhány szem borssal. Mikor félig megpuhult, kivesszük, és egy nagyobb tepsibe helyezzük. A vöröshagymákat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és a csülök köré szórjuk. Lefedjük, és 200 C fokos sütőben sütjük 45 percet, majd a sütőt 180 C fokra állítjuk, és így sütjük még 45 percig.  Úgy ellenőrizzük, hogy megsült-e a hús, hogy a legvastagabb részébe egy hústűt szúrunk. Ha a kiszivárgó lé tiszta, átsült a csülök, ha véres lenne, süssük még tovább.

Míg sül a csülök, készítsük el a burgonyagombócot. A krumplikat tisztítsuk meg, vágjuk kisebb darabokra, és sós vízben főzzük puhára. Krumplinyomón törjük át, majd adjuk hozzá a lisztet, a tojássárgáját, 1 evőkanál vajat, kevés apróra vágott petrezselymet és a fűszereket. Lobogó, sós vízben főzzük 10 percig. A megfőtt gombócokat tegyük át egy teflonserpenyőbe, és a maradék vajon pirítsuk meg minden oldalukat.

A mustárszószhoz keverjük össze a mustárt a tejszínnel, forraljuk össze, majd adjuk hozzá a húslevest, és egy teáskanál liszttel sűrítsük be. Sózzuk meg ízlés szerint, és kínáljuk a csülök mellé.

Elkészítési idő: kb. 2,5 óra

 

A januári tartalomból:

• Csokoládé a köbön
• Hogyan készítsünk csokoládédíszeket?
• Falatnyi desszertek, ámuló vendégek
• Húsmentes napok
• Együtt vacsorázik a család

Itt tudsz előfizetni!»

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top