Gasztro

Húsvéti készülődés: Kétféle vendégváró pogácsa

A sajtos és a tepertős az első lecke a kezdő pogácsasütők repertoárjában, de ezeket viszonylag hamar meg lehet unni, és kevéssé alkalmasak a locsolók lenyűgözésére. Íme, két olyan recept, amiből az egyik a húsevők fogára való, de a másik sem csupán húsmentesen táplálkozók kedvence lesz.

Kolbászos pogácsa


Hozzávalók 20-30 darabhoz:
• 20 dkg liszt
• 14 dkg vaj
• 1,5 dkg élesztő
• 1 dl hideg tej
• fél evőkanál cukor
• 1 kávéskanál só
• néhány csepp ecet
• 1 szál kolbász, karikázva
• tojás a kenéshez

Húsvéti készülődés: Kétféle vendégváró pogácsa Az élesztőt, a hideg tejet és a cukrot elkeverjük. A vajat egy kanál liszttel és az ecettel összegyúrjuk, majd kis téglalapot formázunk belőle, és félretesszük. A lisztet a sóval elkeverjük, az élesztős résszel tésztává gyúrjuk, majd jól kidolgozzuk. A tésztát lisztezett asztalon kigömbölyítjük, majd fóliával letakarva 20-30 percig pihentetjük.

A tésztát háromszor akkorára nyújtjuk, mint amekkora a vajas tégla, aztán a téglát a tészta közepére helyezzük, és a széleit kicsit felhajtjuk, hogy hajtogatáskor a vaj ne folyjon ki a szélén. Két oldalról behajtjuk a tésztát, ezzel beburkoljuk a vajas részt. 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és liszttel megszórva kinyújtjuk. Elvégezzük rajta az első szimpla hajtást. Ez abból áll, hogy szemmel a tésztát 3 részre osztjuk, és a két szélső oldalát a közepére hajtjuk. Fél órát hagyjuk pihenni, majd ismét hajtunk rá egy szimplát, és újabb fél óra pihentetés után a műveletet megismételjük. (Ha tésztánk nem engedné nyújtani magát, kicsit több ideig kell pihentetni.)

Az utolsó hajtogatás után 1 órát pihentetjük, majd 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, és két egyenlő négyzetre vágjuk. Az egyik lapot tojással megkenjük, és sorba rakjuk rajta a kolbászkarikákat. A másik lappal lefedjük, és a kezünk élével elsimítjuk a köztes részt, majd pizza vágóval vagy éles késsel feldaraboljuk. A pogácsákat sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük, tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal. Langyos helyen megkelesztjük (kb. 25 perc), majd 180-190 C fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Elkészítési idő: 1,5 óra
Pihentetés: 120 perc
Kelesztés: 25 perc
1 darab 78 kcal

Füstölt sajtos pogácsa

Az alapanyagok és az elkészítés folyamata azonos a kolbászos pogácsánál leírtakkal, viszont töltelékként kolbász helyett 1,5×1,5 cm-es füstöltsajt-kockákat teszünk. Aki extra sajtosan szereti, a tetejére a tojással való kenés után még reszelhet belőle.

Húsvéti készülődés: Kétféle vendégváró pogácsa

 

1 darab 81 kcal

A márciusi tartalomból:

• Húsvétoljon Kovács Lázárral
• Nyulak és bárányok
• Kínáljuk pogácsával a locsolókat!
• Sietős háziasszony kedvence: levelestészta
• Az öt legjobb kuglóf uzsonnára

Itt tudsz előfizetni!»

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top