Linzi sakkszelet |
Hozzávalók 35 darabhoz:
• 60 dkg liszt
• 40 dkg vaj vagy margarin
• 20 dkg porcukor
• 1 tojássárgája
• 1 egész tojás
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 citrom reszelt héja
• a kakaós részhez kakaópor tetszés szerint
A száraz anyagokat egy tálban elkeverjük, majd a vajat is belemorzsoljuk. A tojásokat hozzáadva omlós tésztává gyúrjuk. A tészta picivel több, mint 1/3-át kakaóporral megszínezzük, és a kakaóport is belegyúrjuk. A kakaós részt 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd egy ugyanekkora fehér részt mellényújtunk. Hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük, és megvárjuk, míg megdermed.
1. A dermedt tésztából 1,5 cm-es csíkokat vágunk. A kakaósból ötöt, a fehérből pedig négyet. A maradék fehér tésztát kb. 1,5 cm vékonyra nyújtjuk, ezzel burkoljuk majd be a rudakat.
2. A tészta szélére helyezzük a hasábokat úgy, hogy alatta és közte vizes ecsettel benedvesesítjük. Sakktábla-szerűen rétegezzük.
3. Ha befejeztük a rétegezést, a tésztával körbeburkoljuk, és a felesleges részt levágjuk róla.
Ismételten fagyasztóba tesszük kb. 20-25 percre. Ezután fél centis szeletekre vágjuk, és sütőpapírral fedett tepsire fektetjük. 170 C fokos sütőben világosbarnára sütjük.
Tipp: Jól zárható dobozban sokáig friss marad, aki fokozni akarja az élvezeteket, a süti alsó felét csokoládéba is márthatja.
Elkészítési idő: 60 perc
Mandulás kifli |
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
• 15 dkg liszt
• 3 dkg darált mandula
• 10 dkg puha vaj
• 6 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 narancs reszelt héja
• néhány csepp mandulaaroma vagy -esszencia
• 1 tojássárgája
A tészta hozzávalóit egy tálban elmorzsoljuk a tojássárgája kivételével. Ezt csak a végén adjuk hozzá, és így tésztává gyúrjuk. (Ha nagyon lágy lenne a tésztánk, egy pici lisztet adhatunk hozzá, ha nagyon kemény lenne, akkor 1-2 evőkanál vízzel hígítsuk.)
20 percig fóliában pihentjük, majd 6 darabra vágjuk, és ujjnyi vastagságú rudakat sodrunk belőle. 10 cm-es darabokat vágunk belőle. A kis rudak végét sodrással elvékonyítjuk, majd patkó formájúra hajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 170 C fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 12-15 perc alatt.
Tipp: Forgathatjuk porcukorba, vagy kihűlés után csokoládéba márthatjuk, és mandulával díszíthetjük.
Elkészítési idő: 60 perc
A márciusi tartalomból:
• Húsvétoljon Kovács Lázárral |