Gasztro

Majmok szüretelnek Dél-Afrikában

Bozóttüzek + kifinomult ízlés = páviánok szedik le a legdrágább dél-afrikai bor alapanyagát
Vigyázz, kamu!

Újabb csapás keseríti a dél-afrikai bortermelők életét, az idei szüreti időszakban ugyanis minden eddiginél nagyobb károkat okoznak a páviánok – írja az Associated Press. A páviánok kifejezetten az egészséges, tökéletesen beérett fürtöket fosztogatják és még a fajták között is válogatnak: a magasabb cukortartalmú – és a többinél drágább – pinot noir és chardonnay a kedvencük. A La Petit Ferme nevű constantia-i szőlőbirtokon például három tonna chardonnay-t ettek meg, és mivel a majmok nagyon tanulékonyak, védekezni is nehéz ellenük, a hagyományos csapdákat ugyanis gyorsan kiismerik. Egy birtokigazgató például a gumikígyókra esküszik, a Cape Town-i Egyetem kutatói pedig jeladóval felszerelt nyakörvet tennének a falkavezérekre, hogy a szőlők őrzői fel tudjanak készülni a közeledő hordára.

Majmok szüretelnek Dél-Afrikában

A páviánokat nem csak a jóízlésük viszi a szőlőtőkék közé, hanem az a szomorú tény, hogy a bozóttüzek minden eddiginél nagyobb területet pusztítottak el, ahonnan az élelmüket megszerezhetnék, ráadásul a borászatok is az ő élőhelyük kárára terjeszkednek.

Kamu, vagy nem kamu?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top