Mascarponemousse |
Hozzávalók:
• 25 dkg mascarpone krémsajt
• 2 tojássárgája
• 2 dl tejszín
• 6 dkg porcukor
• 1 dkg vaníliás cukor
A tojások sárgáját a vaníliás cukorral, valamint a porcukor felével habosra keverjük. A tejszínből a cukor másik felével kemény habot verünk. A mascarponét, majd a tejszínhabot óvatosan a tojássárgájához keverjük, ezután hűtőbe téve 4-5 órát dermesztjük. Nagyon jó hozzá az összes friss ropogós gyümölcs: adjunk hozzá epret, ribizlit, málnát! Keverhetünk a krémbe zabpelyhet is, ettől kicsit ropogós lesz.
Millefeuille |
Hozzávalók:
• vajas tészta (készen is kapható, de receptje alább)
A krémhez:
• 5 tojás
• 8 dkg liszt
• 0,5 l tej
• 16 dkg kristálycukor
• 1 rúd vanília
• 1 csipet só
• néhány szem eper
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a liszttel és a cukor felével habosra keverjük. A tejet a vaníliarúddal együtt felforraljuk, a felét a tojássárgájához keverjük, majd az egészet visszaöntjük a forrásban lévő tejbe, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tojásfehérjét egy csipet sóval félkeményre verjük, majd apránként hozzáadjuk a maradék cukrot, amellyel kemény habot verünk belőle. Ezt a habot a még forró, de a tűzről már lehúzott sárgakrémbe óvatosan belekeverjük. A leveles tésztára krémet kenünk, arra lap jön, majd újra krém jön, arra néhány szelet friss epret teszünk, majd befedjük leveles tésztával, és megszórjuk porcukorral.
Vajas tészta – hozzávalók:
• 55 dkg liszt
• 50 dkg vaj
• 2 tojás
• 1 ek. ecet
A hideg vajból 5 dkg-ot félreteszünk, a maradékot 5 dkg liszttel összedolgozzuk, téglalap alakúra formázzuk, és hűtőbe tesszük. Amíg hűl, a lisztből a maradék vajjal, csipet sóval és az ecettel tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán, konyharuhával letakarva 30 percig pihentetjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a közepébe helyezzük a lehűtött vajat. Ráhajtjuk mind a négy oldalát, ügyelve arra, hogy a tészta belül ne legyen túl lisztes. Ujjnyi vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk, majd két szimpla és dupla hajtással újra kinyújtjuk, ezt többször megismételjük. Minden hajtás-nyújtás közben hideg helyen 20 percig pihentetjük. (A szimpla hajtás azt jelenti, hogy a téglalap alakú tésztát gondolatban harmadoljuk, és először az egyik oldalról a harmadáig behajtjuk, majd a maradék harmadot ráhajtjuk, és hosszában újra téglalap alakúra nyújtjuk. Dupla hajtás során a téglalap alakú tésztát gondolatban megfelezzük, a két szélét a feléig behajtjuk, majd az egészet félbehajtjuk, és hosszában kinyújtjuk). Figyeljünk arra, hogy minél kevesebb lisztet használjunk, a felesleget seperjük le. Fontos, hogy a tésztát mindig pontosan téglalap alakúra nyújtsuk, és a széleit pontosan illesszük egymásra. Az elkészült vajas tésztát hűtőben tároljuk, és mindig gyorsan dolgozzunk vele, hogy a benne lévő vaj ne tudjon felolvadni.
Megjegyzés: A vajas tészta készítése többórás művelet. Természetesen semmi sem olyan finom, mint a házi változat, de ebben az esetben kimondottan bátorítok mindenkit a bolti tészta vásárlására.
Joghurtos tejszínpuding |
Hozzávalók:
• 6 dl joghurt
• 1 dl tejszín
• 1 dl tej
• 5 dkg cukor
• 3 dkg zselatin
• 1 vaníliarúd
A tejet a tejszínnel és a zselatinnal összekeverjük, és addig melegítjük, míg a zselatin fel nem olvad. Hozzáadjuk a cukrot, a vanília kikapart magját, egy csipet sót, valamint a joghurtot. 2-3 percig melegítjük a masszát, míg langyos nem lesz. Bevizezett pudingformába vagy kávéscsészébe, alacsony pohárba öntjük, és hűtőben 6 órán át dermesztjük. Tálalásnál kiborítjuk, és friss gyümölccsel, gyümölcsöntettel vagy karamellszósszal tálaljuk.
Cikkünk részletet közölt Bereznay Tamás Süteményeskönyv című kiadványából.
Nem véletlen, ha ismerősen cseng Bereznay Tamás neve. A Nők Lapjában vezetett, rendkívül népszerű rovata révén hetente több százezer olvasóhoz jutnak el fantáziadús, mégis egyszerű receptjei, a Köztársasági Elnöki Hivatal, illetve a patinás Kárpátia étterem szakácsaként pedig azt is elmondhatja magáról, hogy diplomaták és koronás fők nyalták meg mind a tíz ujjukat egy-egy, általa összeállított vacsora után. Első kötete, a Mai magyar konyha 2009 októberében jelent meg, és óriási közönség- és szakmai sikert aratott. Legújabb könyve, a Süteményeskönyv Tamás kedvenc édességeit veszi sorra, mégpedig a fő hozzávalók szerint. A kötetben így mintegy 80 recept kapott helyet, amelyekből aszerint válogathatunk, hogy épp mi van otthon (csokoládé, túró, gyümölcs, mák, dió, és így tovább). Minden recepthez egyértelmű hozzávalólista és részletes leírás, valamint színes fotó tartozik. A Süteményeskönyvet a Tamásról és családjáról, illetve a sütés-főzés örömteli perceiről, valamint a hozzávalókról készült hangulatfotók egészítik ki, 250 oldalon. Kiadó: www.book.hu » |