Sült túrófánk |
Hozzávalók:
A tésztához:
• 50 dkg túró
• 10 dkg porcukor
• 1 citrom reszelt héja
• 1 lime reszelt héja
• 4 db tojás
• 1 rúd vanília kikapart magja
• kb. 10 dkg liszt
• kevés zsemlemorzsa
• csipet só
• olaj a sütéshez
Az öntethez:
• 25 dkg málna (fagyasztott is lehet)
• 5 dkg kristálycukor
A túrót alaposan összedolgozzuk a cukorral, a reszelt lime- és citromhéjjal, a tojások sárgájával, valamint a liszttel. Legvégül hozzáadjuk a tojások keményre vert habját, és annyi morzsát, hogy a massza galuskasűrűségű legyen. Tíz percet pihentetjük a tésztát, majd nem túl forró olajban kisütjük: kanál segítségével nagyobb galuska- vagy pogácsaformákat nyesünk le a tésztából, és az olajba tesszük. Ha már barnul, megfordítjuk, és a másik oldalát is barnára sütjük.
A málnát a cukorral felfőzzük, és sűrű lyukú szitán átpasszírozzuk, a fánk mellé kínáljuk. A cukorral meghintett túrófánkot és a mártást is melegen vagy langyosan kínáljuk.
Túróval töltött zsemle |
Hozzávalók:
• 8 db zsömle
• 50 dkg túró
• 2 csomag vaníliás cukor
• 10 dkg kristálycukor
• 3 tojássárgája
• 1 citrom reszelt héja
• 2 tejföl
• mazsola (igény szerint)
• 2 dl tej
• 5 dkg vaj
A túrót áttörjük, összekeverjük a vaníliás cukorral, cukorral, tojások sárgájával, másfél dl tejföllel és a citrom reszelt héjával. A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk, és apró darabokra tépve a töltelékbe keverjük. A tejet felmelegítjük, a zsemléket egy-egy másodpercre belemártjuk, majd azonnal sütőlapra vagy tepsire tesszük (vigyázzunk: ha túl sokáig áztatjuk, a zsömle szétesik)!
A zsömlék belsejébe kanalazzuk a tölteléket, visszatesszük rájuk a zsömlék kalapját (ezeket szintén érdemes egy másodpercre tejbe mártani), a tetejére kenjük a maradék tejfölt, meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd 200 fokos sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. Brutális mennyiségű porcukorral megszórva kínáljuk. Csak frissen, melegen jó!
Túrómorzsa |
Hozzávalók:
• 25 dkg túró
• 3 db tojás
• 10 dkg porcukor
• 10 dkg vaj
• 5 dl tej
• csipet só
• 1 citrom reszelt héja
• 10 dkg liszt
• 3 dkg vaj
A tojások sárgáját 5 dkg cukorral, liszttel, sóval, valamint a tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a túrót, a citrom lereszelt héját, valamint a maradék cukorral felvert, kemény tojáshabot. Ha túl sűrű a tészta, kevés szódavízzel hígíthatjuk.
Egy tepsiben felmelegítjük a vajat, beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőbe tesszük. Sűrűn kevergetve addig sütjük a süteményt, míg morzsás nem lesz. Friss gyümölccsel és lekvárral is kínálhatjuk. Én ezúttal eperlekvárt használtam.
Cikkünk részletet közölt Bereznay Tamás Süteményeskönyv című kiadványából.
Nem véletlen, ha ismerősen cseng Bereznay Tamás neve. A Nők Lapjában vezetett, rendkívül népszerű rovata révén hetente több százezer olvasóhoz jutnak el fantáziadús, mégis egyszerű receptjei, a Köztársasági Elnöki Hivatal, illetve a patinás Kárpátia étterem szakácsaként pedig azt is elmondhatja magáról, hogy diplomaták és koronás fők nyalták meg mind a tíz ujjukat egy-egy, általa összeállított vacsora után. Első kötete, a Mai magyar konyha 2009 októberében jelent meg, és óriási közönség- és szakmai sikert aratott. Legújabb könyve, a Süteményeskönyv Tamás kedvenc édességeit veszi sorra, mégpedig a fő hozzávalók szerint. A kötetben így mintegy 80 recept kapott helyet, amelyekből aszerint válogathatunk, hogy épp mi van otthon (csokoládé, túró, gyümölcs, mák, dió, és így tovább). Minden recepthez egyértelmű hozzávalólista és részletes leírás, valamint színes fotó tartozik. A Süteményeskönyvet a Tamásról és családjáról, illetve a sütés-főzés örömteli perceiről, valamint a hozzávalókról készült hangulatfotók egészítik ki, 250 oldalon. Kiadó: www.book.hu » |