A tengeri, a folyami és a vándorló halak egyformán finomak, egészségesek, és egyre több helyen hozzájuk lehet jutni. A nagy hipermarketekben mindenütt van halas pult, a piacokon meg halárus. A kisebb boltokban is találunk a mélyhűtőpultban belőlük, érdemes időnként körülnézni, mert sok az újdonság. A fagyasztott tengeri halfilékből pár perc alatt finom vacsora készíthető, csak alaposan itassuk le róluk és belőlük a nedvességet. Arra is ügyeljünk, hogy a hal túlfőzése vagy túlsütése rontja az ízhatást. Jó megoldás, ha a halfiléket fél órával elkészítés előtt enyhén besózzuk, majd a halat felgöngyöljük, és fóliába tekerjük.
Tamás által készített pisztráng igazi ínyencség, fehér húsú, sovány, nagyon ízletes hal, amelyben van ugyan szálka, de vékony, így alapos sütés esetén nem okoz gondot. A pisztráng ragadozó hal, és nagyon kényes a vízminőségre. Legnagyobbra a hideg vizű tavakban nő meg, legfinomabb, ha nem fagyasztva jutunk hozzá, de vigyázzunk, mert nagyon gyorsan romlik!
A tőkehal jellemzői: tengeri, fehér húsú, szálkamentes. Zsírtartalékait a májban tárolja, nem véletlenül számít igazi csemegének a tőkehalmáj. Az ínyencek a fekete tőkehalra esküsznek, annak húsa állítólag az egyik legízletesebb halétel.
A halsaláta olyan ötlet Tamástól, amely meglódíthatja a fantáziát. Hiszen egy salátához tehetünk halkonzervet vagy apróra vágott sült halat is, nem beszélve az apró koktélrákokról, amelyeket esetleg kis fokhagymás vajon süthetünk meg. A Tamás-féle salátánál ügyeljünk arra, hogy elkészítés után azonnal kerüljön az asztalra, ne hagyjuk kihűlni a haldarabokat!
Jó étvágyat kívánunk!
Fogas gyömbéres zöldségekkel (30 perc) Hozzávalók: 60 dkg bőrös fogasfilé, olívaolaj, 30 dkg cukkini, 30 dkg sárgarépa, 10 cm-es póréhagyma, 2 cm-es gyömbér, só, 8 dkg vaj, 1 csokor friss petrezselyem, 1 lime. A halból 4 egyforma szeletet vágunk, és konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és a hal bőrös felét ropogósra sütjük. Közben a húsát enyhén besózzuk. A tűzről levéve vajdarabkákat teszünk rá, és 160 °C-os sütőben 2-3 perc alatt megsütjük. Közben a zöldségeket megtisztítjuk és hasábokra vágjuk. Kevés olajon, a póré kivételével a zöldségeket kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a lereszelt gyömbért és a pórét, majd 1 dl húslevet aláöntve összepároljuk. Enyhén megsózzuk, ízesítjük a lime levével, a finomra vágott petrezselyemmel és a tűzről lehúzva 4 dkg kockára vágott vajat adunk hozzá. |
További két isteni halas receptet (Ropogós halsaláta, Pisztráng zsályás-fokhagymás mártással) találhattok a Nők Lapja eheti számában!